Свързани новини

03.08.2019 08:08

Кристалина Георгиева е европейският кандидат за шеф на МВФ

Видян 2838 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Кристалина Георгиева е европейският кандидат за ръководител на Международния валутен фонд (МВФ). Тя беше избрана от правителствата на държавите от ЕС след повече от 12 часа преговори и гласувания на фона на разногласия в 28-членния блок, предаде Ройтерс. Главният изпълнителен директор на Световната банка и бивш еврокомисар сега ще се нуждае от одобрението на САЩ, които практически имат право на вето в МВФ, както и от гласовете на мнозинството от 24-членния Управителен съвет на фонда на гласуването през октомври. Срокът за депозиране на кандидатурите във Вашингтон е от 29 юли до 6 септември, но по традиция фондът от самото си основаване е ръководен от европеец.

Единственият съперник на Георгиева, холандецът Йерун Дейселблум, я поздрави в Туитър след втория кръг гласувания, при които тя се оформи като категоричен победител.

По традиция шефът на МВФ е европеец, а този на Световната банка - американец. За окончателния избор на Георгиева трябва да бъдат променени правилата за ръководител на МВФ, които не позволяват този пост да се заема от човек над 65 години. Тази година Георгиева навършва 66, пише Медиапул.

Гласуването на европейските правителства за определяне на единната им кандидатура за ръководител на Международния валутен фонд (МВФ) започна в петък, като постепенно от първоначалните петима кандидатите за поста останаха само двама. Единият от тях беше Георгиева в конкуренция с холандеца Дейселблум.

Според Файненшъл таймс Дейселблум е имал подкрепата на Германия, а Георгиева – на Франция.

Най-напред от надпреварата се оттегли португалецът Мариу Сентену. По-късно в петък испанското правителство съобщи, че оттегля кандидатурата на своята министърка на икономиката и бизнеса Надя Калвиньо, предаде Франс прес.

"Испания винаги е готова да насърчава консенсуса сред страните от ЕС, за да се избере обща кандидатура за управител на МВФ. Ето защо ние обявяваме, че правителството залага на европейското споразумение, така че министърката на икономиката Надя Калвиньо няма да участва в следващата фаза", се посочва в прессъобщение на правителството в Мадрид.

По-късно от надпреварата отпадна и финландецът Оли Рен (управителят на централната банка на Финландия.

Така в състезанието останаха само бившият председател на Еврогрупата и бивш финансов министър на Холандия Йерун Дейселблум и Кристалина Георгиева, която в момента е вторият най-важен човек в Световната банка.

Великобритания не иска да се бърза и мисли да издига Джордж Осборн

Британското правителство, което получи допълнително време, за да представи свой кандидат в последната минута, ако желае, в крайна сметка не се включи в надпреварата за наследник на Кристин Лагард, която поема ръководството на Европейската централна банка (ЕЦБ) тази есен.

Великобритания се е въздържала при гласуването в петък, според висш представител на ЕС. Лондон твърди, че няма нужда да се бърза, тъй като срокът за номинациите изтича в началото на септември.

Британският премиер Борис Джонсън обмисля да предложи за поста бившия финансов министър на стараната Джордж Осборн, чиято кандидатура обаче изглежда обречена, тъй като останалите 27 страни членки на ЕС ще се обединят около фаворитите си. Но Лондон разглежда Осборн като потенциален консенсусен кандидат, който може да се окаже приемлив за Париж и Берлин – бившият британски финансов министър се ползва с доверието на финансовите министри от ЕС и беше против провеждането на референдума за Брекзит, пише "Файненшъл таймс".



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

към хороскоп хороскоп

лъв