Свързани новини

02.08.2019 15:47

Индустриалните свиневъди: Пълна забрана за отглеждане на прасета по дворовете

Видян 43976 пъти | Коментари 15
Гласували 7 рейтинг: 2.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

От Асоциацията на индустриалното свиневъдство в България (АИСБ) и Асоциацията на свиневъдите в България (АСБ) поискаха пълна забрана за отглеждане на прасета в задния двор и глоба, ако това се случва. Трябва да се въведат железни мерки от страна на институциите, заяви свиневъдът д-р Румен Караманов. По думите му основният проблем е отглеждането на прасетата в задния двор. Според него 1% нелегални прасета застрашават 99% от регистрираните прасета в България. Наредба 44 позволява отглеждането на такива животни , но тя е правена през 2006 г., когато не се е предполагало, че африканската чума ще навлезе в България, поясни Караманов.

"Вирусът започна от т.нар. "заден двор", което според нас е около 1%. Този сектор не е проблем за нас, но той е длъжен да спазва всички изисквания, които спазваме и ние по отношение на биосигурността. Това, което прави промишленият сектор на свиневъдството, е 100 % легален бизнес. Ние извършваме мониторинг по отношение на отпадъците от нашето производство, на качеството на въздуха и сме под постоянния прицел на органите на околната среда. Всички институции наблюдават работата на всеки един свинекомплекс на територията на България и ние отговаряме на вскички изисквания. Докато при малките задни дворове липсва всякакъв контрол. Не е ясно дали животните са регистрирани, едва ли е ясен и техният произход. Това е един нелегален поминък и бизнес, т.е. говорим за бизнес в сивия сектор. Такова производство от типа "заден двор" изобщо не би трябвало да съществува, защото е незаконно и неговата защита е, меко казано, недопустима", коментираха представителите от бранша.

"Ние сме в подкрепа на тези решения на държавата срещу ''задните дворове'' и сме против работата на отговорните институции да бъде саботирана. Не искаме да се намесва и политиката в работата на правителството, което е длъжно да овладее тази криза чрез мерки, които са съгласувани с Европейската комисия по здравеопазване'', казаха още те.

"Апелираме към обявяване на извънредно положение в цялата страна, защото това би бил единственият начин да накара всички структури да работят по едни и същи правила и ветеринарните органи към БАБХ да си изпълняват нещата, без да бъдат притеснени от това, че някой ще ги спре. Бих го обявил като военно положение, да. Има технологично време и това трябва да стане възможно най-скоро. Във всички райони да се изпълняват мерките така, както са набелязани. Важно е да се блокира по-бързо разпространението на тази болест, но за целта наистина трябва да се разчистят всички ''задни дворове'', обявиха още индустриалните свиневъди.

"Нека политиците да не се заиграват с чумата, защото чумата няма да доведе дивидент на никого. Чумата е бедствие, което ще нанесе вреда на българските граждани пряко и непряко. За съжаление от тази ситуация няма как да не излезем без загуби, но се надявам всички заедно да преодолеем това бедствие'', бе казано още на пресконференцията.

Източник: Гласове


 


 


 
 

 











Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 014 Anonimen 16.04.2020 00:13

    taq darjava kvo li nese o4akva ebaxti monopola nad vsi4ko

  • 013 Каракачан 15.04.2020 23:04

    За гледане в двора не може извън населено място пак не може а за теб на брега на морето може ти си виновника за изтрепването на Ахелойци прасетата Господ има не си вечен помисли за другите

  • 012 straiki 15.08.2019 22:33

    опасни са не тези от задния двор,а онези стотици пуснати за свободно отглеждане в горите....но те са на разни академици,професори,местни феодали....много от тях наши хора....коѝто е пътувал по планински пътища или е ловец го знае много добре

  • 011 Стефан Кръстев 10.08.2019 12:16

    Ако има такава забрана спирам да ям свинско. За да се угояват големите се тероризират малките. Е,това вече е свинщина!

  • 010 Anonimen 10.08.2019 06:11

    Тия па защо толкова приличат на СВИНЕ? Да не са заплодени от некой свиньо незаконно? Кави времена доживяхме, бреее! Гледането на прасе в двора да е НЕЗАКОННО!??? В СССР беше незаконно да си гледаш мерудия на пенджера в саксийка. Наште свине надраснаха СССР....Сега разбирам защо незаконни цигани, живеещи незаконно в БГ къща влачеха на улицата "дадено им от някого прасе" я да го колят, я да го карат некъде в багажника на незаконната си кола и да "разнасят" с него "нещо". Били си гледали прасето в двора. Бре! Ни имаше кочина, ни заден или преден двор за свине, сигурно се търкаляха с него в спалнята... И след такива сценки започна " чумата". А сега свиномордни богаташи, сигурно от партията на видния свинар ГОШО ГЕРГОВ се нахъсват срещу всеки, искащ да си гледа прасенце. ЗА ДА ИМА САМО ЗА ТЯХ! ЗА ДРУГАРЕТЕ. Защото вече са само те законни по незаконните закони , които са въвели за да изморят законно тоя народец! Блей народе. Тегло те чакаааа!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

рак