Свързани новини

02.08.2019 14:38

САЩ и Русия напуснаха договора за ракетите със среден и малък обсег

Видян 2016 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

САЩ и Русия потвърдиха официално днес, че напускат Договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег, като взаимно се обвиниха за изтегляне от договореността от края на Студената война, която намаляваше напрежението в Европа, предаде БНР.


Вашингтон обяви, че Русия е „единствената отговорна“ за това страна, защото нарушавала споразумението.


Москва пък заяви, че това се случва „по инициатива на САЩ“.


Договорът забраняваше на двете страни да произвеждат, изпитват и разполагат балистични и крилати ракети с наземно базиране с обсег от 500 до 5500 км. 


„Изтеглянето на САЩ по силата на член 15 от Договора влиза в сила днес, защото Русия не се върна към пълното и подлежащо на проверка спазване“ на споразумението, се казва в изявление на държавния секретар на САЩ Майк Помпейо, който е на посещение в Банкок за регионална среща. Неизпълнението на поетите по силата на договора ангажименти вреди на интересите на САЩ, защото "разработването и разполагането на нарушаващи договора ракетни системи от страна на Русия е пряка заплаха за САЩ и нашите съюзници и партньори", се подчертава още в изявлението.


„На 2 август 2019 г. по американска инициатива изтича валидността на Договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег, подписан на 8 септември 1987 г. във Вашингтон от СССР и САЩ“, се казва в декларация на руското външно министерство.


До разтрогването на договора се стигна, след като НАТО многократно призова Русия да спре с разработката на нови ракети, които според алианса са в нарушение на подписания документ. Поетапното оттегляне от договора на Съединените щати започна преди половин година.


Високопоставени представители на американското правителство заявиха пред Ройтерс, че Русия е разположила много батареи с крилати ракети на цялата си територия, в нарушение на договора. Подобни сили има и в Западна Русия, като те „могат да ударят важни европейски цели“.


Москва отрича тези обвинения и твърди, че обхватът на спорната ракета "Новатор" 9M729 (SSC-8 по класификацията на НАТО) я поставя извън разпоредбите на договора.


Русия продължава да нарушава споразумението за ядрените оръжия с междинен обсег, въпреки увещанията на САЩ и съюзниците от НАТО, включително и дадената ѝ финална възможност в продължение на шест месеца да спази своите задължения по договора, се казва в декларация на Северноатлантическия съвет, публикувана на сайта на Алианса днес, предаде БТА.


Русия носи цялата отговорност за разпадането на договора. Съжаляваме, че тя не показва желание и не прави видими стъпки да се върне към спазването на международните си задължения. Не може да продължава положение, при което САЩ изцяло спазват договора, а Русия - не, се казва в декларацията.


НАТО ще отговори по премерен и отговорен начин на значителните рискове, които руската ракета 9М729 представлява за сигурността на съюзниците. Ние съгласувахме балансиран, координиран и отбранителен пакет от мерки, който да гарантира, че способността на НАТО за сдържане и отбрана ще остане надеждна и ефикасна, се казва още в становището.


Помощникът на американския президент по национална сигурност Джон Болтън заяви преди два дни, че САЩ са спазвали прекалено дълго време договора, докато Русия е продължавала да разработва съвременни балистични и хиперзвукови системи в нарушение на документа.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

стрелец

Днес ще имате желание да общувате с повече хора

Днес ще имате желание да общувате с повече хора.