Свързани новини

01.08.2019 15:08

VI блок в АЕЦ Козлодуй отново спря по технически причини

Видян 1703 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

В 10:24 часа на 1 август мощността на шести блок на АЕЦ Козлодуй бе намалена до 300 мегавата в резултат на задействане на автоматиката за разтоварване на блока, поради изключване на две от главните циркулационни помпи. Причините за изключването са отстранени. За да бъдат включени отново в работа двете циркулационни помпи, турбогенераторът на шести блок ще бъде изключен от електроенергийната система на страната и ще бъде присъединен отново до три часа след спирането. Това гласи лаконично съобщение на пресцентъра на атомната централа.


Радиационната обстановка е нормална. За спирането на блока са уведомени Агенцията за ядрено регулиране и Централно диспечерско управление на Електроенергийния системен оператор. Пети блок на АЕЦ “Козлодуй” работи с пълно натоварване на мощността, се допълва в съобщението.


Това обаче е второ спиране на реактора заради технически проблем в рамките на 30 дни, припомня Медиапул. На 3 юли шести блок остана извън строя за четири часа след като сработи електрическа защита заради проблем в генератора, който е извън радиоактивната зона на реактора. Причината за задействането на защитата беше дефект в електрическата част на генератора на блока.


Главните циркулационни помпи обаче са част от първи контур на реактора.


Екипът на централата вече е сменил платка на двете циркулационни помпи, те могат отново да работят и се прави анализ на точната причина, довела до изключването на двете съоръжения, е обяснил зам.-изпълнителният директор на ядрената централа Александър Николов пред Медиапул. За да бъдат включени отново помпите обаче е трябвало да се изключи целият реактор.


До момента от Агенцията за ядрено регулиране няма коментар, пише Сега.

 



Етикети
, , , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

близнаци