Свързани новини

31.07.2019 11:47

Мая внася личния фалит в НС

Видян 3769 пъти | Коментари 2
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

    Необходим е Закон за частния фалит, който да окуражи предприемчивите българи. Това каза омбудсманът Мая Манолова пред журналисти в Народното събрание във връзка със Закона за личния фалит, предаде Фокус.


„Днес внасяме Закона за гражданската несъстоятелност, един дълго чакан и изстрадан закон от българките граждани, които са изпаднали в дългово робство, във финансово бреме, които нямат шанс и перспектива за себе си и своите семейства. България е единствената държава в ЕС, която няма такъв закон. В същото време ние сме на четвърто място по свръхзадлъжнялост на гражданите. Близо 800 млн. годишно са лошите, необслужваните кредити. Става дума не само за дългове към банки, но и за дългове към фирми за бързи кредити, към лизингови компании, към колектори, към различни монополни дружества. Освен огромен проблем за вечните длъжници в България, които са се превърнали в бегълци за собствената си държава, този закон е изключително важен и чакан от младите хора, от предприемачите, от тези, които искат да започнат собствен бизнес, защото липсата на такова законодателство, лошата среда за започване на бизнес са сериозна преграда пред предприемаческия дух на младия българин. Страхът от грешка наистина превръща започването на бизнес в руска рулетка, при която ти имаш право на една грешка, на един изстрел. Това е заради липсата на Закона за частния фалит, който да окуражи младите, предприемчивите да рискуват, да бъдат смели, да започват бизнес. За това те го правят извън границите на България“, заяви Манолова. По думите й младите рискуват и започват бизнес и успяват в други държави, но това носи полза на чужди икономики.


„Моето настояване е този закон да бъде приет, опитали сме се да осигурим баланс между различните интереси. Между тези на кредиторите, на фиска, на обществото и интересите на предприемачите и на българските домакинства“, посочи още омбудсманът. „Наистина за един кредитор не е по-добре да вземе нула лв. от своя длъжник, а 30-40 % от дълга си, когато човекът е образно казано финансово затънал, отколкото да го изпрати в сивия сектор, отколкото да не получи нищо от дължимите си суми“, допълни още Манолова.


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 10.08.2019 06:10

    Първо, ако не се лъжа, народното събрание не работи, във ваканция са, така, че и да го внесе днес в деловодството, най-много ще получи входящ номер и минаваме на точка 2: 2. Всяко лято се разиграват подобни мераци и декларации.... (ало медиите,проверете си архивите). А през септември .... нито дума по въпроса! Аман от тази държава.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

риби