Свързани новини

30.07.2019 11:21

Шефът на БАБХ за чумата: Основната опасност са задните дворове

Видян 1811 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

  Основната опасност за разпространение на Африканската чума по свинете са задните дворове. Домашните прасета се пускат по улицата, до бунищата, където ходят дивите прасета и заразата се предава, обясни в Сутрешния блок на БНТ изпълнителният директор на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) Дамян Илиев.

"Трябва да се свикне с това, че ако има заболели в заден двор, в 20-километровите зони, опасността за индустриалните ферми е изключително висока", обясни Дамян Илиев. По думите му, основните усилия сега са заразата да не стигне до големите свинеферми. "Опитваме се да не допуснем вируса в индустрията, защото влязъл в търговската мрежа, опаковките на такова месо се превръщат в нещото, което го пренася", уточни той.

Директорът на БАБХ обясни, че поставянето във фризери на месото на вече заразени животни не е решение, тъй като вирусът е много устойчив и може да издържи около година при замразяване.

"Съветваме стопаните да ги сваряват. Здраво варене, висока температура. Това може да гарантира, че самия продукт няма опасния вирус в себе си. Но продължава рискът за опаковката", предупреди Дамян Илиев.

Той съобщи, че инкубационния период за вируса на Африканска чума по свинете е от 1 седмица до 10 дни, през който заразените животни не проявяват симптоми.


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

риби