Свързани новини

29.07.2019 13:55

Данаил Кирилов: Няма да издигна кандидат за главен прокурор

Видян 2128 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Правосъдният министър Данаил Кирилов не издигна кандидат за главен прокурор на днешното заседание на пленума на Висшия съдебен съвет, което беше и последното, четвъртото, на което можеха да се излъчват номинации. В началото на заседанието Данаил Кирилов изказа съображенията си да не го направи, предаде 24 часа. Така единственият претендент за поста остава сегашният заместник на Сотир Цацаров – Иван Гешев.


Първото му съображение е, че издигането на Гешев от цялата прокурорска колегия е признак на магистратското самоуправление. Второто съображение е "свързано с обстоятелството, че дори да бъде номиниран друг кандидат, максималната подкрепа е 14 гласа", обясни Кирилов. Според него това би означавало да не се стигне до резултат, а само до противопоставяне на двете колегии, което не бивало да се допуска. 


Той очаквал гражданското общество да достигне до широка подкрепа за кандидата за главен прокурор, но по думите му това не се случило.

 

Следователят Бойко Атанасов, който публично се изказва срещу статуквото в съдебната власт, беше подкрепен от 5000 граждани, които призоваха Данаил Кирилов да издигне кандидатурата му. Днес министърът обяви, че не може да приеме „предложението на гражданското общество”, предаде бТВ.



Днешното заседание на пленума на Висшия съдебен съвет беше последното, на което можеха да се издигат кандидатури. Единственият номиниран за поста е заместник-главният прокурор Иван Гешев. Гласуването трябва да се проведе на 24 октомври.

 


Протест с искане за оставка на Гешев ще се проведе днес от 17:30 часа пред сградата на Окръжна прокуратура-Пловдив на площад Съединение.


Протестът в Пловдив се организира от  гражданска инициатива Понеделници за правосъдие.

 

„Гешев преди година задържа и унижи две жени, като ги държа оковани часове на улицата в центъра на София. Съгласно чл.5 от Всеобщата декларация за правата на човека - никой не трябва да бъде подлаган на изтезания или на жестоко, нечовешко или унизително третиране. Гешев и до сега не е изразил каквото и да е съжаление за това си противоправно деяние. Поради това ние считаме, че той не само не е подходящ за главен прокурор, но е недостоен да работи изобщо в прокуратурата. Република България е ратифицирала Всеобщата декларация за правата на човека. Съгласно Декларацията Необходимо е правата на човека да бъдат закриляни от закона така, че човек да не бъде принуждаван да прибягва към бунт срещу тиранията и потисничеството, като последен изход“, пишат в отрито писмо до медиите от гражданска инициатива Понеделници за правосъдие.

 

Снимка: БГНЕС




Етикети
, , , , , , , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

близнаци

Определено интензивен ден

Определено интензивен ден. Ще се опитвате да промените