Свързани новини

29.07.2019 12:57

20-километрови санитарни зони заради чумата по свинете

Видян 1744 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

20-километрови санитарни зони ще бъдат създадени около всички индустриални свинекомплекси в България. В тях няма да се допуска отглеждането на свине тип "заден двор" без гарантирана биосигурност, и ще бъде засилен контролът за движение на животни.


Това обяви земеделският министър Десислава Танева след заседанието на Централната епизоотична комисия в Министерския съвет. Танева добави, че свинекомплексите са 65, като към днешна дата в три от тях вече е открито наличието на вируса. Министърът обяви още, че до няколко часа ще бъде обявено 22-ро огнище на заразата - в ромската махала на Видин. До момента са регистрирани 22 огнища на заразена домашна свиня, 20  са случаите на заразена дива свиня.


„По отношение на кланиците - в България има 110 регистрирани кланици. В 67 от тях могат да се колят свине. Те ще могат да извършват дейността си само в присъствие на ветеринар и военна полиция в останалото време с цел да не се допуска клане на нерегламентирани свине“, добави Танева и подчерта, че тези мерки влизат незабавно в сила.


На въпрос дали се разработва ваксина срещу чумата, Танева каза, че американска фармацевтична компания има права за разработването й, но към момента такава няма, и в сегашния момент такава ваксина се очаква най-много, тъй като към момента няма лечение на болестта.


Запитана дали има съпротива от страна на стопаните срещу умъртвяването на свине в индустриалната ферма в Голямо Враново, земеделският министър обясни, че ветеринарният лекар и собственикът й е поискал да бъдат умъртвени само свинете в боксовете, където е открита болестта. „В момента се взимат проби от всички производствени халета. Такова искане не може да бъде удовлетворено“, подчерта тя.


Вицепремиерът Томислав Дончев призова българите да бъдат съпричастни и да съдействат на властите.


„Нито една мярка няма да е ефективна ако няма подкрепа от хората. Ние имаме проблем с адекватното съдействие от страна на гражданите, не само собствениците на прасета, кметове на населени места. Без адекватни мерки от тяхна страна трудно ще се справим. Най-ефективната превантивна мярка, особено в буферната зона прасетата, отглеждани в заден двор се заколват и месото се обработва термично. Съхраняване на месото във фризера може да замрази проблема с месеци“, алармира Дончев и призова месото да не се съхранява, за да не се допусне заразата отново да пламне в страната.


„В опасно положение сме. Ако не се вземат мерки навреме, свиневъдният сектор е в опасност“, заяви по-рано директорът на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) д-р Дамян Илиев в ефира на БТВ днес.


Загробването на животните не носи големи беди. Подпочвените води сега са ниски. Загробената маса е в среда без кислород. Вируса го имаме наоколо колкото искате в момента. Както не е опасно да се изяде заразено месо, толкова не е опасно и разпространението през почвата, обясни шефът на агенцията. 


"Разполагаме с три инсенератора, които покриват територията на цялата страна. "Аз не бих разрешил да се карат заболелите свине при тях, защото това означава да ги разнасяме през няколко области", коментира Илиев.


„Съмненията на обществото водят до това, че не могат да се прилагат на 100% мерките срещу чумата. Има разписани правила на СЗО и компетентните органи трябва да го свършат, а обществото трябва да помогне“, категоричен бе той.


„В момента трябва да се мобилизират всички институции, за да свършим работата“, призова Илиев. „Трябва да евтанизираме животните, за да спрем заболяването сега и веднага. Причината да се разпространява бързо са хората“.


„Предложили сме правилният път - да няма животни в задния двор, защото има вече резервоар при дивите животни“, коментира той.


„Досега никой не ни е направил забележка от ЕС и СЗО по повод мерките, които прилагаме за контрол на заболяването. Това, че правилата не се изпълняват не е само в нашите компетенции. Не е наша вината, че някои институции или ведомства не са си свършили работата“, подчерта  Илиев.

 

Източник: Сега

 



Етикети
, , , , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

към хороскоп хороскоп

везни

Днешният ден ще ви напомни за значението на личното пространство

Днешният ден ще ви напомни за значението на личното