Свързани новини

29.07.2019 09:37

Да си сменим паролата на мейла и ПИК кода за НАП, съветва Бъчваров

Видян 1800 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Говорителят на НАП Росен Бъчваров коментира пред БНТ, че няма необходимост да се сменят лични карти и няма пряка и непосредствена заплаха за имуществото на хората след хакерската атака срещу НАП.  Дни преди това агенцията съобщи, че всички хора, засегнати от НАП -лийкс трябва да си извадят нови лични документи, и призна, че сериозно застрашени са над 47 000 българи, а не само 189.


 Бъчваров обаче посъветва да се променят паролите на електронната поща и да се смени ПИК за електронните услуги на НАП, в случай че имаме такъв.


 


,,Част от разпространената информация включва имена, ЕГН, данни за контакт и данъчни декларации, но като цяло информацията е частична. На практика почти всеки, който е подал данъчна декларация, е в кръга на засегнатите лица'', посочи Бъчваров и увери, че ''съвсем скоро разговорът за отговорността за изтеклите данни ще се състои''.


В момента около 70 млн. записа от неправомерно публикуваните данни се сравняват един по един, за да се види дали това, което е публично оповестено, е тъждествено вярно.


Според Бъчваров разговорът за отговорността е неминуем. Въпросът е, че в момента има развиваща се ситуация, наказателен процес за установяване на причините.


Процесът на установяване качествена ли е била защитата на личните данни и има ли необходимите технически мерки е нещо, което Комисията за защита на личните данни изследва.


Бъчваров заяви, че до седмици ще имаме възможност да получим подробности каква точно информация за нас е била източена чрез хакерската атака.


Накрая Росен Бъчваров бе категоричен, че сега системата на НАП е много по-сигурна, а за да се изгради наистина добра защита са необходими постоянни усилия в тази насока, предаде Гласове.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

везни