Свързани новини

27.07.2019 09:15

Свинското може да поскъпне с 50% заради африканската чума

Видян 2254 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Свинското може да поскъпне с около 50% до края на годината, ако не бъде овладяна заразата от африканската чума. Прогнозата е на Асоциацията за защита на потребителите.

От понеделник досега цената на свинското се е покачило с 0,15 лева, показват данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържища. Ако искаме да си купим килограм прясно месо, на борсата ще струва най-малко 7,75 лева, а стигайки до магазина, то се оскъпява с още средно 20%.

В месарските магазини в София вече отчитат лек спад на клиенти. Трудно е обаче да се прецени дали чумата и по-високите цени или слабата консумация на месо през лятото са причина за отлива. Клиентите се плашат не от заразата по прасетата, а от цената.

По данни на брашновите организации консумираме средно по 35 килограма свинско. По-високите цени ще се усетят първо при прясното месo, твърдят от Асоциацията за защита на потребителите.

"Ако не бъде овладяна кризата с африканската чума и се разрасне в по-голям мащаб в България, има възможност да се стигне до 50% поскъпване. Ако средната цена е 7-7,50 лева за килограм свинско месо, има възможност да стигне до 13,50- 14 лева", обясни пред bTV Пейо Майорски, председател Асоциацията за защита на потребителите.

От бранша не изключват този сценарий, но заради друга причина - световна тенденция за поскъпване на свинското.

"Целият свят е един голям скачен съд и не може да има изолирани цени в нито една държава", коментира Цветан Илиев от Асоциацията на месопреработвателите. Оскъпяването може да повлече след себе си и останалите месни продукти, включително пилешкото, прогнозират от експерти от бранша.

В момента около 50% от свинското у нас произвежда от наши животновъди, изчисляват от браншовата им асоциация. Годишно то се добива от милион и половина прасета.

В същото време стана ясно, че ДФ "Земеделие" преустановява проверките на място във всички животновъдни стопанства в областите с обявени огнища на болестта Африканска чума по свинете (АЧС), които се намират в трикилометровата предпазна зона на заболяването. Заповедта е издадена от изпълнителния директор на институцията Васил Грудев.

Извън предпазната зона от 3 км се забраняват още проверките във всички стопанства, в които се отглеждат свине, попадащи в обхвата на областите с обявени огнища на АЧС.

В областите Разград и Русе се преустановяват и проверките на площ, свързани с схемите и мерките от директните плащания. Забраните са част от мерките за превенция срещу разпространяването на болестта.


Източник: Дир. бг


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

лъв