Свързани новини

26.07.2019 09:43

ЕК обвини властта в некадърност заради кризата с чумата по свинете

Видян 5936 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 

Еврокомисарят по здравеопазването и безопасността на храните Витянис Андрюкайтис директно обвини в четвъртък българските власти за действията им около кризата с африканската чума по свинете. Пред БНР той заяви, че ако властите ни не вземат своевременно мерки, България може да загуби цялото си свиневъдство. "Много съм разочарован да чуя за този огромен взрив в една от най-големите ферми в България. 40 хиляди свине - това е наистина предизвикателна ситуация. Още веднъж информирах всички страни членки, че трябва да останат изключително бдителни през лятото, защото точно тогава настъпва пикът на болестта. И точно такъв пик е брилянтен пример за това, че в България не е направено много, за да се избегне тази ситуация. Тъжно ми е да чуя тази новина. И докато очакваме официалните резултати от разследването, мога само да отбележа, че това се случи, защото някой е бил небрежен, не си е свършил работата както трябва и не е внимавал", каза еврокомисарят, предаде Сега.



Изключително острото му изказване идва на фона на опитите на българските власти да омаловажат проблема, който заплашва реално да унищожи целия сектор на свиневъдството у нас. Министърът на земеделието Десислава Танева също призна, че вероятно е имало небрежност и забавена реакция на фона на заплахата за проникване на заразата отвън, но се оправда, че е отскоро на поста, и препрати отговорността към предшествениците си.


Вчера от агенцията по храните обявиха, че са констатирани две нови огнища в лични стопанства в град Искър (област Плевен) и в село Климентово (област Велико Търново). И в  двете са отглеждани по близо 30 прасета. Общо до този момент огнищата при домашни свине са 21. Сред тях са два от големите свинекомплекси у нос - в русенските села Николово и Бръшлен, където трябва да бъдат унищожени около 60 000 прасета. Освен това от БАБХ разпространиха и пожелателни съвети за храненето на животните. 


В отговор на въпроси на в. "Сега" за начина на справяне със заразата и за съмненията от потенциална екокатастрофа от земеделското министерство отговориха в четвъртък, че извозването на трупове от заразени животни до екарисажите е опасно, защото създава риск от допълнително заразяване на нови територии и замърсяване на местата, през които ще минават камионите. Това не е препоръчително и в такива случаи търсим най-бързия начин за унищожаване на труповете, а това е загробванетo. Оттам не споменават, че реално в България има само един частично работещ екарисаж - във Варна, както и едва няколко мобилни инсинератора с малък капацитет.


Отговорът на въпроса какви мерки е трябвало да вземе страната ни за предотвратяване на кризата обаче е не просто удивителен, а направо арогантен и в рязко противоречие с разрастващата се криза. "По-точно трябва да кажем, че въпросът е какви мерки трябваше да предприемат българските стопани на свине, особено тези от „задните дворове“, за да не се стигне до това разпространение, защото знаем, че там липсват мерки за биосигурност. По отношение на действията, които предприема Българската агенция по безопасност на храните, мога да кажа, че те са ясно записани както в Закона за ветеринарномедицинската дейност, така и в Наредба №102 за профилактика, ограничаване и ликвидиране на африканската чума по свинете и за условията и реда за тяхното прилагане. Не можем да говорим за никакво забавяне, а по-скоро за неспазване на вече издадени разпоредби от страна на голяма част от стопаните", пише в отговора на министерството.


Според ведомството на по-късен етап ще се прилагат мерки за изкореняването на заболяването от територията на България. Такива мерки се прилагат в момента в Чехия, въпреки че те нямат случай на заболяване вече няколко месеца. Там се наблюдавала усилено популацията от възприемчиви животни, взимат се проби и по този начин могат да докажат, че държавата е свободна от заразата.


Какви са плановете за справяне с подобни кризи, запита още "Сега" и получи формален отговор: "Има план и ние като страна - членка на Европейския съюз, сме длъжни да разработим т.нар. контингенс планове, или това са планове за действие при извънредни ситуации, в които е разписано за екипите, които трябва да извършват дейностите по ликвидиране и ограничаване на огнищата, препаратите и машините, с които се работи. Има подробни инструкции, както и списък с лабораториите, които трябва да се използват за изследване на пробите. Описани са и стъпките за взаимодействие с другите институции - МВР, Агенция „Пътна инфраструктура“, „Гражданска защита“, и всички други институции, които имат отношение към проблема, както и с областните епизоотични комисии. Областните управители на Русе, Плевен и Разград обявиха бедствено положение и там в щабовете са включени всички онези служби, които имат отношение към опазване здравето на животните. В това число не изключвам кметовете на населените места, които трябва да играят основната роля, както и ловците, на които много разчитаме за регулиране гъстотата и размера на дивата популация", обясняват от министерството.


Според тях разходите, които ще направи страната ни за справяне с кризата, може да бъдат компенсирани между 50 и 75%. Това обаче не може да стане преди края на годината. Засега прогнозите за загубите на производителите на свинско варират от няколкостотин милиона до 2 милиарда лева. Това обаче не биха били окончателни сметки. В четвъртък министър Десислава Танева напомни, че допълнителните загуби включват фураж, който няма да бъде доставен, загуби от ДДС, от данък печалба, както и загуба на работни места.


 


продължи >>

Етикети
, , , , , , , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Путин

За Русия няма "враждебни нации", а само "враждебни елити": Путин

Русия няма намерение да отменя културата ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

 

 

към хороскоп хороскоп

телец

Прекрасен ден да го посветите на семейството си

Прекрасен ден да го посветите на семейството си и на