Свързани новини

26.07.2019 09:26

Не 189, а над 47 000 българи са сериозно застрашени от пробива в НАП

Видян 3596 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Говорителят на НАП Росен Бъчваров продължава да е единственият, който опитва да даде някакви отговори около кризата с изтичането на лични данни. Директорът на агенцията Галя Димитрова все още е в отпуск и не се е появявала публично.  

Сериозно застрашени от "НАПлийкс" са над 47 000 българи, а не само 189, както оповестиха ден по-рано от приходната агенция. За това предупредиха IT специалисти вчера. 


Според данъчните само за 189 души има едновременно изтичане на данни за имена, ЕГН, адрес, номер, валидност и издател на лична карта, заради което те са в най-голяма опасност от злоупотреби с лични данни. НАП обяви, че персонално ще ги предупреди по телефон или имейл, че те ще трябва да сменят документите си за самоличност. Във фейсбук обаче ИТ специалист предупреди, че при анализ на масива от файлове, изтекъл в интернет, подобен набор от лични данни може да се открие за 47 262 българи. "Не казвам, че НАП ни хвърля прах в очите и се опитва да омаловажи собствената си немарливост по отношение на работата с лична информация и данни на граждани. Силно се надявам да успокоят хората, че в бързината просто са допуснали грешка, и да се поправят", посочва ИТ специалистът Антон Аврамов.


За разминаването алармира пред bTV и експертът по дигитална сигурност Ясен Танев, който преди дни описа безпрецедентната хакерска атака срещу информационните системи на НАП, довела до изтичане на чувствителни данни за над 5 млн. българи, като IT Чернобил. "Помолихме НАП да прегледа данните", каза Танев.


"Продължаваме анализа на данните. Посочили сме колко смятаме за изложени на най-висок риск", отговориха на в. "Сега" вчера от НАП по повод сигнала за много по-голям брой сериозно засегнати граждани.


Вчера НАП най-после пусна приложението, в което чрез ЕГН и номер на мобилния телефон всеки може да направи справка дали има изтекли лични данни. Преди това данъчните обясняваха, че приложението се бави, защото трябвало да се провери дали незаконно разпространената от хакерите информация е като тази в реалните бази данни на НАП. Ден след теча финансовият министър Владислав Горанов декларира, че няма външна намеса в данните - нито изтриване, нито дописване. 


Проверката в приложението на НАП обаче не дава кой знае каква информация. След като се посочи ЕГН и мобилен телефон, всеки потребител получава номер на заявката и веднага след това SMS. Той известява единствено дали по съответната заявка ИМА или НЯМА неправомерно разкрити лични данни.


"Едва след като приключи съпоставката на реалните данни на НАП с тези от разпространените от хакери файлове, ще решим как да се даде достъп до по-подробна информация", обясни за в. "Сега" говорителят на НАП Росен Бъчваров. Вероятно при идентификация с ПИК или електронен подпис всеки, който е получил SMS, че съществува в масива с неправомерно изтеклите данни, ще може да направи проверка какви лични данни са станали публично достояние , обясни Бъчваров.


НАП вече пусна инструкции с въпроси и отговори как да се предпазим от злоупотреби с лични данни. "Това е наръчник за оцеляване след теча, който би трябвало да следват и всички нотариуси, банки и институции", коментира Ясен Танев. Нотариалната камара увери, че ще изповядва сделките с повишено внимание, така че да е невъзможно някой да продаде имот, без собственикът да разбере. От асоциациите на банките, на лизинговите дружества и на фирмите за бързи кредити пък уверяват, че и сега използвали достатъчно надеждни мерки за установяване на самоличността на хората, които кандидатстват за заеми.

Източник:Сега

 

Снимка: БГНЕС


 

 



Етикети
, , , , , , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

овен

Преди обяд е най-добре да не се мяркате пред много хора

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Преди обяд е най-добре да не се мяркате пред много хора,