Свързани новини

25.07.2019 20:17

Йончева в ЕП: В България прокуратурата е безконтролна и изпълнява политически поръчки

Видян 2593 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

"В България трайно се изгражда една авторитарна власт, системно поставяща под свой контрол съдебната система. Прокуратурата е безконтролна и изпълнява политически поръчки", заяви евродепутатът Елена Йончева при изслушването на еврокомисаря по правосъдие, потребители и равнопоставеност между половете Вера Юрова в ресорната комисия. И я попита каква е нейната позиция по въпроса и как смята да се справи с този сериозен проблем.


Елена Йончева, член на Групата на социалистите в ЕП, обърна внимание на комисар Вера Юрова как въпреки неколкократните констатации и препоръки на Европейската и Венецианската комисии за липсата на ефективна съдебна система и независим надзор на прокуратурата, както и за корупция по високите етажи на властта, в България трайно се изгражда една авторитарна власт, системно поставяща под свой контрол съдебната система.


Тя коментира също и безпрецедентната по мащаб хакерска атака срещу  информационните масиви на НАП и изтеклите лични данни на милиони българи и фирми и се обърна към еврокомисар Юрова с директните въпроси- кой би следвало да носи отговорност за този пробив в европейската сигурност и дали такъв сериозен пропуск в областта на защитата на данните ще се отрази негативно на приемането на България в Шенген.


Какви са реалистичните възможности за приключване действието на Механизма за сътрудничество и оценка спрямо България и Румъния, попита ръководителят на Делегацията на българските социалисти в ЕП Петър Витанов комисаря по правосъдие, потребители и равнопоставеност между половете Вера Юрова.


„Твърде дълго двете държави бяха подложени на специално третиране от страна на европейските институции, а добавената стойност от това е, меко казано, съмнителна поне що се отнася до България. Доверието на българските граждани в независимостта на съдебната власт е на едно от последните места в ЕС. На този фон похвалите към българското правителство от страна на ЕК само допринасят за увеличаване на недоверието към евроинституциите в страната. МСП се оказа неработещ инструмент, който обаче се използва от някои държави членки като удобно оправдание България и Румъния да не бъдат допускани в Шенген”, допълни Витанов.


Юрова заяви, че официалната позиция на ЕК си остава тази, изразена от председателя Юнкер – че амбицията е МСП да приключи преди края на мандата на тази Комисия,  само при изпълнение на отправените препоръки.


Комисар Юрова отговаря на въпроси  на евродепутатите от Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на ЕП във връзка с последните инициативи на Европейската комисия относно утвърждаването на върховенството на закона, борбата с изпирането на пари, защитата на личните данни.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

овен

Особен ден, предизвикателен, пълен с изненади

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Особен ден, предизвикателен, пълен с изненади. Ще се