Свързани новини

25.07.2019 15:32

Слагат пречиствателни филтри на 2 хил. сгради в София

Видян 1321 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

„Днес Столичният общински съвет /СОС/ прие нашето предложение за въвеждането на нова програма за монтирането на филтри за комини на отоплителни инсталации на домакинства, които не са включени в големите проекти за подмяна на отоплителните инсталации на домове на дърва и въглища.“


Това обяви днес в СОС кметът на София Йорданка Фандъкова, цитирана от БТА.


По думите й още тази година ще бъдат монтирани филтри на 150 сгради в „Красна поляна“ и „Слатина“. До 2023 г. трябва да бъдат поставени филтри на 2 хиляди сгради като Столичната община осигурява финансирането с бюджета за всяка година. Програмата е предназначена за сгради, които не попадат в обхвата на двата проекта, с които Столичната община заменя отоплителните инсталации на 20 хиляди домакинства в столицата, каза кметът.


Фандъкова обяви още, че при замърсяване на въздуха, Столичната община вече ще пуска т.нар. зелен билет не след два дни, както беше при досегашните мерки, а още след един ден след отчитане на замърсяването. Кметът подчерта, че Столична община през последните години работи особено активно за подобряването на качеството на въздуха и резултатите са вече факт.


Кметът цитира данни на Изпълнителната агенция по околна среда, които по думите й показват устойчива тенденция за намаляване на дните с превишения през последните години. Данните показват, че за първото шест месечие на тази година броят на превишенията е намалял с 36 процента спрямо първото шестмесечие на 2018 г., каза кметът и добави, че спрямо 2017 г. регистрираните превишения са 2,5 пъти по-малко за първото шестмесечие.


Кметът обяви, че за юни тази година има само един ден превишение в показателите само на една станция. Това означава, че основния замърсител е отоплението на твърдо битово гориво, а сериозните превишения са през зимата.


Фандъкова припомни, че по нейно настояване парламентът е променил закона за качеството на въздуха и е възложил на МОСВ разработването на наредба за определянето на стандарти за качеството на дървата и въглища. Това е наредбата, с която се определя максималното съдържание на сяра и пепел във въглищата, разясни Фандъкова.


Тя изрази надежда наредбата да бъде факт скоро, така че от новия отоплителен сезон тези домакинства, които се отопляват на дърва и въглища поне да използват такива, които не отделят толкова много фини прахови частици.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

водолей

Чак след обяд ще можете да си отдъхнете

Чак след обяд ще можете да си отдъхнете, че сте успели