Свързани новини

25.07.2019 13:03

БСП иска изслушване на Танева и Дончев заради чумата по свинете

Видян 974 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

„Във връзка с изключително критичната ситуация с разпространението на африканската чума по свинете, народните представители от ПГ на „БСП за България” поискаха вицепремиерът Томислав Дончев, който е шеф на Националния епизоотичен щаб, и министърът на земеделието Десислава Танева да дойдат в парламента.


Социалистите поискаха министрите да предоставят информация за мерките, които се предприемат за овладяването на тази критична ситуация, съобщават от пресцентъра на партията.


„Коментарът на еврокомисаря по храните, че може да загубим свиневъдството си, не е изненада. Преди две години в парламента ние зададохме много въпроси, от които беше ясно, че заболяването настъпва. Това, което каза той вчера, го казахме и ние“, заяви секретарят на ПГ на „БСП за България“ Пенчо Милков пред журналисти в парламента. Той обясни, че има добри практики за превенция, които са били предприети в други държави, но у нас - не.


„Виждахме как заболяването настъпва, как преминава границата и след това как се разпространява и няма отговори на много въпроси. Имаше усещане, че всичко е наред, построили сме километрова ограда, но това не е така. Няма как с еднометрова ограда да спреш заболяването“, коментира депутатът от левицата.


Според него по време на разплода на дивите прасета, когато по принцип е забранен ловът, е трябвало да бъде разрешен отстрелът им. По думите му, тогава разпространението на заразата е било едновекторно – от дивите прасета, и е можело да бъде спряно така, но министърът на земеделието не е разрешил отстрела им.


„Вече каквото и да се направи с дивите прасета няма значение, защото векторите на разпространение са много - дивите прасета умират, други животни разнасят това заболяване при контакт с труповете; границата на България с Румъния не беше затворена за продукти от свински произход и фуражи докато там се разпространяваше заболяването“, обясни той. Милков заяви, че сега другите държави ще затворят границите си с България за продукти от свински произход, за фуражи и за зърно.


„Проблем е и че у нас няма нормативен акт как да бъдат умъртвявани животни в такъв обем. Сега у нас го правят с пяна в различни сгради. Това оставя много въпроси“, каза той. По думите му стои въпросът и с унищожаване на труповете на животните след като бъдат убити. Социалистът подчерта че 40 000 животни трябва да бъдат загробени в Бръшлен, който е вододайна зона. Той каза, че повече от две години народни представители от левицата задават въпроси за този проблем, проведена е и среща с участие на румънски представители, евродепутати, областния управител на Русе, ловджии. Според него на тази среща е било изказано общото мнение, че действията на държавата са неадекватни. „Трябва да се каже на хората какво да правят в следващите няколко дни и месеци, какво трябва да направят и какво ще бъде направено от държавата, за да не се налага на места хората и представителите на местната власт сами да се чудят как да се справят“, заключи Пенчо Милков.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

дева