Свързани новини

24.07.2019 13:47

Съдът нареди на ЕСО да каже глобите за неактивиран студен резерв

Видян 1534 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Върховният административен съд окончателнж реши, че "Електроенергийният системен оператор" (ЕСО) е длъжен да отговаря на искане за достъп до обществена информация. Държавното дружество трябва да каже на сдружението "За Земята" с колко е глобило електроцентрали на бизнесмена Христо Ковачки за това, че през януари 2017 г. не са изпълнили ангажимента си да включат при поискване от ЕСО своите мощности.


Тогава стана ясно, че ТЕЦ "Бобов дол", ТЕЦ "Марица-3" и ТЕЦ "Русе" не са успели за започнат производство на ток, независимо че ЕСО им плащат да са в готовност за това. Операторът обаче отказа да обяви санкциите за всяко от дружествата. Затова и от "За Земята" заведоха дело, което сега окончателно печелят и ВАС нарежда да се отговори на поставените от организацията въпроси и ЕСО да плати 500 лв. разходи на ищеца по делото.


ЕСО открай време не е склонна за дава конкретни отговори за плащанията на студения резерв, но от финансовите ѝ отчети става ясно какви са разходите ѝ за тях.За 2018 г. плащанията за студен резерв са 71.704 млн. лева.


“Това е сериозна победа, тъй като от една страна се препотвърждава, че дружествата в сферата на енергетиката са задължени да предоставят информация, а от друга страна се разширява кръгът на задължените да предоставят информация субекти, тъй като едно толкова значимо за живота в България дружество с публични функции е обявено за задължена институция по Закона за достъп до обществена информация.”, коментира адвокат Александър Кашъмов от Програма Достъп до Информация, която също се включи в съдебната битка поради важността на делото. 


“Епопеята започна още през 2017 г. Поискахме информация от "Електроенергийния системен оператор" колко са глобите и на кого са наложени. Оттам отказаха да отговорят под предлог, че не попадат под регулацията на Закона за достъп до информацията”, допълва Меглена Антонова от “Грийнпийс” - България.


"На теория плащанията за поддържане на резервни мощности, по-познати като студен резерв, са начинът да се гарантира, че в моментите на пиково потребление системата може да подсигури доставките на електричество. На практика тези плащания се превръщат в солиден доход за замърсяващите централи на въглища, свързани с Христо Ковачки, а отскоро и за ТЕЦ “Варна” на Ахмед Доган. За капак, когато имаме нужда от тях, те не са поддържани в изправност.", посочва се в съобщението на екоорганизацията


Според нея след като стана ясно, че ЕСО все пак дължи информация на обществото, остава големият въпрос — дали плащанията за студен резерв трябва да бъдат експлоатирани като гарант за облагодетелстването на мръсни производства и бизнесмени със съмнителна репутация?


“За нас няма съмнение, че плащанията за студен резерв трябва да се преразгледат. Нуждата от тях е безспорна, но нямаме сигурни доказателства, че това е точният размер и точните централи. Всички трябва да си зададем въпроса дали не би трябвало бюджетът да се пренасочи и към възобновяемите производства, които в момента не могат да се включат в търговете за студен резерв.”, коментира Антонова.


"За съжаление да се държат хората в неведение е сигурен начин, че тази порочна практика ще продължи. Изчаквайки и бавейки своевременните отговори, институциите разчитат на късата памет на обществото, привлечено от следващия голям скандал", посочват от организацията.



Етикети
, , , , , , , , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

стрелец