Свързани новини

24.07.2019 10:52

БСП: Не хвърляйте българските партии на бизнеса

Видян 1032 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

„Не хвърляйте българските партии на бизнеса. Свалете от тезгяха националната сигурност на България!“. Това заяви в пленарна зала секретарят на ПГ на „БСП за България“ Филип Попов. Той обясни, че левицата подкрепя ветото на президента за финансирането на партиите от бизнеса. Попов подчерта, че БСП е последователна в позицията си, което е отговорното държавническо и демократично поведение.


Филип Попов подчерта, че въпросите за размера на субсидията и начина на финансиране на партиите са неизменно свързани. Той обясни, че с така приетия закон, на практика се узаконява корупцията и той противоречи на Закона за политическите партии и цитираните европейски норми във ветото на президента - партиите ще се финансират и от чужденци; политическите партии не могат да извършват стопанска дейност и нямат право да учредяват и да участват в търговски дружества и кооперации.


По думите му, държавната субсидия представлява около 80 процента от приходите на партиите и няма как те да се получават извън държавната хазна и да искаме независима политика и суверенитет. „Политическите партии ще бъдат зависими и ще обслужват корпоративни бизнес интереси, интереси на чужди държави, чужди служби“, коментира социалистът.


Филип Попов подчерта, че политическите партии са част от демократичния процес, те са част от правовата държава и са политически инструмент, чрез който се управлява държавата и те и тяхната защита и независимост са част от националната ни сигурност.


„При това положение министър- председателят да излезе и да заяви - "Аз внасям закон за промяна на финансирането им, или по-точно на практика за отмяна на държавното финансиране и оттук нататък хвърляме партиите на олигарсите“, категоричен бе депутатът.


Попов подчерта, че предложението е на ДПС, но управляващите ще носят отговорност за последиците. „Обръщам се към официалните коалиционни партньори на ГЕРБ и към "Воля". Без вас ГЕРБ и ДПС не могат да преодолеят ветото. Вие от ОП твърдите, че сте част от тази коалиция, за да бъдете коректив на ГЕРБ. Покажете, че не сте само притурка и че няма да цопнете в канала на политическото ехо на ГЕРБ, както други преди вас“, призова той.


Филип Попов заяви, че ГЕРБ ще се финансира щедро от бизнеса, защото бизнесът е зависим от държавата, а държавната администрация е завладяна от ГЕРБ. „Това е тежък удар срещу плурализма, демокрацията и свободния и независим бизнес в България. Такъв модел на финансиране няма никъде в Европа и си има причини за това", каза Филип Попов.


Антон Кутев: Кой ще защитава бедните в България, когато корпорациите и бизнесът плащат на партиите?


„Има два механизма, които могат да защитят ниските слоеве на обществото от абсолютно произволния капитал – профсъюзите и политическите партии, които имат възможността да го направят“, заяви депутатът от левицата Антон Кутев. По думите му, когато направиш политическата система зависима от бизнеса, той определя коя партия ще бъде по-бедна и коя по-богата, дали някоя партия ще съществува, или не.


„Кой ще защитава бедните в България, когато корпорациите и бизнесът плащат на партиите, които с тези субсидии няма да имат възможност да продължат нататък. Управляващите в момента дават цялата власт на богатите и силните, защото те вече притежават работните места, финансовата власт, те управляват медиите. Кой ще защити родителите и децата ви след това? Това, което вие правите в момента, е мръсотия към собствения си народ“, категоричен бе той.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

 

 

към хороскоп хороскоп

близнаци

Днес ще се чувствате енергични

Днес ще се чувствате енергични и готови да преследвате