Свързани новини

22.07.2019 14:31

Баща на болно дете събира пари за апаратура

Видян 2401 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Баща на болно от рядко заболяване дете събира пари, но не за лечение, а за медицинска апаратура за болница „Свети Георги” в Пловдив, съобщава бТВ.



Елисавета е на годинка. Малко след като се ражда, родителите ѝ забелязват, че мускулите й се схващат и често е отпаднала.


„В началото тя бе диагностицирана с епилепсия, защото пристъпите ѝ приличаха на епилептични”, казва София Кацарова, майка на детето.


Въпреки диагнозата и лекарствата състоянието на бебето не се подобрява. Не спират и пристъпите. Преминават още редица изследвания.


Родителите разбират, че всъщност става въпрос за мутация на ген и за много рядко заболяване – алетернираща хемиплегия в детството.


Да се уточни заболяването е възможно само с видео-ЕЕГ апаратура. Такава обаче не навсякъде има. Това забавило с месеци диагнозата на Елисавета, през които лекуват детето погрешно.


„Най-често на хората им се налага да пътуват до Турция, за да ползват такава апаратура, тъй като в България има единствено в София”, твърди майката на бебето.


В болница „Свети Иван Рилски” в София има два апарата. Доктор Петя Димова работи с видео-ЕЕГ вече 10 години. Признава обаче, че в практиката не се използва често.


„В XXI век живеем. Няма как тази техника, която е въведена преди 30-40 години и вече е със супер модерни компютри и манипулации, за да намалят труда на специалиста, да отсъства от ежедневната практика”, коментира д-р Димова.


Техниката е нужна, защото прави най-точна диагностика. Състоянието на пациента се наблюдава с постоянен 24-часов видеозапис на поведението му.


Обикновеното ЕЕГ изследване продължава около 20 минути в период от 3 до 7 дни. Понякога  може да се стигне и до седмици.


Семейството на Елисавета започва кампания за закупуване на апаратура за болницата „Свети Георги” в Пловдив, където следят състоянието на дъщеря им. Необходими са около 20 хиляди лева.


продължи >>

Етикети
, , , , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

лъв