Свързани новини

22.07.2019 09:37

Десетки милиони дава Борисов на Ковачки да ни трови

Видян 1914 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

    Българската енергетика е секторът с най-малко истински пазар и единствения начин да си обясним процесите в него е със силно влияние на задкулисието. ТЕЦ Варна например беше абсолютно ненужен актив, докато беше собственост на ЧЕЗ. След като чехите го продадоха на бившия министър Данаил Папазов (впоследствие отиде при Ахмед Доган), компанията стана много подходяща да получава десетки милиони годишно за студен резерв, вместо държавната Марица изток 2, пише ekipbg.com.

Присъствието на играч като Христо Ковачки в сектора също е достатъчно легендарно. През миналата седмица излязоха снимки на поредното брутално замърсяване на района на Гълъбово от Брикел – дружество, което произвежда брикети, топло- и електроенергия. И противно на здравата логика и на всеобщото мнение за силно подпомаганият зелен сектор се оказва, че това цапащо предприятие е субсидирано с огромни суми и въпреки това работи на загуба.

За много хора сигурно е странно как така борещата се с климатичните промени Европа позволява подпомагането на сигурно най-мръсния завод в страната. Всъщност няма такова нещо. Даже от Брюксел са уведомили правителството, че субсидиите за когенерация са непозволена държавна помощ и не трябва да бъдат толерирани, най-малкото в този им вид. Ако се стигне до санкции, може да се наложи да плащаме и милиарди, а редица топлофикации (включително и софийската) най-накрая да фалират.

Каква е схемата с когенерациите? Ами това се води високоефективно производство на пара и електричество, като второто се изкупува преференциално, за да се подпомогне по-евтиното отопление на гражданите. Не много пазарно, но както и да е. Идеята е, че (както е при големите топлофикации) основният бизнес е парата или нещо друго, а по-голямата част от електричеството отива за тази основна дейност. И само излишъкът се продава на преференциални цени. Точно тук е хватката. Преди години се установи, че Видахим съществува единствено, за да може ТЕЦ-а към завода да продава скъпо на НЕК. Тази субсидирана дейност беше 99% от всичко, което компанията правеше. На този принцип и изкупуването беше спряно.

При Брикел е много подобно. Приходите от продажба на топлоенергия са под 1% от общите (573 хиляди лева от общо 84 милиона) за 2018 година. Останалото е скъпа енергия (70%) и брикети. Тази година ще има ръст, защото определената от КЕВР цена на изкупуване на тока от фабриката е 17.59 ст. на киловатчас без ДДС, 24% над миналогодишната. И много над цените на американските ТЕЦ, на новите вятърни мощности, да не говорим за постигнатите при търгове в редица държави цени на нови соларни централи. Тоест, при същите физически обеми, продажбата на ток от Брикел ще бъде за над 70 млн. лева. При положение, че определената от регулатора цена е поне двойно над пазарната (друг е въпросът колко е пазарна цената на електроенергийната борса, но нямаме друг ориентир), излиза че субсидията, която държавата плаща годишно на собствениците на Брикел, за да тровят гълъбовци, е над 35 млн. лева. И това, за да изпълнява социалната роля да продава топлоенергия за…..половин милион. Голяма функция, няма що.

Та имам едно предложение. Щом като е за 500 хил. лева, нека данъкоплатецът да поеме изцяло сметката за отопление на всичките 7000 жители на град Гълъбово. Да минат на електричество за отопление и топла вода и да им е безплатно. На всички нас ще излезе максимум милион. А пък хората ще спрат да бъдат тровени. Нека държавата да поеме и заплатите и осигуровките на работещите в Брикел (25 млн лева за 2018 година), докато не са заети. Пак на всички нас ще излезе по-евтино от сегашната схема на субсидии плюс сажди. Макар че надали тези хора ще останат дълго безработни.

Плюс, че ще бъде вкаран много повече пазар в енергетиката. Това е, от което страда секторът, затова няма и нови инвестиции, освен тежко субсидираните. Между другото Брикел не е единствен. Има и други топлофикации, които работят на принципа, че това, което трябва да им е основен бизнес едвам мъждука, а скъпият ток е огромната част от приходите им. Брикел е най-очевидният, защото става въпрос за фабрика с голяма мощност, която осигурява парно на малък град. Не че гълъбовци са втора ръка хора, напротив. Но те имат право на чист въздух и на труд.

Държавата изостава страшно много в осигуряването на алтернативна заетост за хората от региона. Макар, че дефицитът на пазара на труда в момента предполага, че това няма да е чак такъв проблем, доколкото индустрията се задъхва от глад за кадри. Тя има нужда от служителите на Брикел, и то без някой да ѝ осигурява субсидии и преференциални цени. Пък в момента не само няма работна ръка, но и е принудена да купува скъп ток, точно защото държавата толерира схемите на Ковачки. Ето още едно доказателство, че всички губят от статуквото.

Много се говори, че зелените сме против бизнеса. Да, ние сме против сраснатия и съществуващ заради държавата „бизнес“. Слагам кавички, защото това не е предприемачество, а кражба от всички данъкоплатци. И колкото по-бързо разбием такива схеми, толкова по-бързо ще спечелим не само плащащите данъци. Но и нормалните инвеститори в енергетиката, както и целият бизнес, който не може да намери работници. Губещи са само схемаджиите. И във властта, и техните авери.

Какво да правим в енергетиката? Орязване на субсидиите след изтичането на съответните договори. Връзване на енергийната ни система с европейската, за да има повече реална конкуренция, не измислената в момента. Листване на пакети от държавните фирми на фондовата борса. За да се държат като корпорации, а не като ведомства. И да са прозрачни, а не задкулисни. И всеки да си поема всички разходи. По този начин ще печелят най-добрите, а не връзкарите. Така ще привличаме инвестиции, ама не защото чакат субсидии и помощи, а защото могат да предложат конкурентен продукт, за който имат пазар. При изравняване на условията мегаглупави проекти като АЕЦ Белене ще са невъзможни. Зелената енергия ще пробие, защото инвеститорите там са готови, само да се отпушат нишите. И трансформацията ни ще мине по-безболезнено, отколкото ако оставим нещата в схемаджиите.


Източник: ekipbg.com


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

 

 

към хороскоп хороскоп

риби

Вашата интуиция и съпричастност ще бъдат особено силни днес

Вашата интуиция и съпричастност ще бъдат особено