Свързани новини

19.07.2019 12:07

Прецедент: Да убиеш човек, да си признаеш и да те обявят за невинен

Видян 1649 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Да убиеш човек с незаконен пистолет, след като си го дебнал и не си се обадил на полицията, а си решил да вземеш правосъдието в свои ръце, да признаеш вината си в съда и да бъдеш оправдан. Звучи абсурдно, но точно това се случи по делото срещу д-р Иван Димитров, който на 2 март м. г. уби крадеца Жоро Джевизов-Плъха, пише plovdiv-press.bg. Случилото се най-точно формулира адвокатът на родителите на убития – Красимир Елдъров. „Това е прецедент: В една държава, член на Европейския съюз, където няма смъртно наказание, тази присъда е човек да си извоюва безнаказано правото да изпълни смъртна присъда, да признае вина и някой да му каже: Ти не си виновен!“, коментира той.


Уж е азбучна истина, че когато общественото мнение влезе в една съдебна зала, правото излиза през прозореца, но по това дело се случи точно това. Още в досъдебната фаза впрочем. Веднага след убийството жената на доктора излъга, че е била в жилището с малкото им дете, когато Плъха влязъл да краде, и съпругът й бранел семейството си. После се оказа, че нито тя, нито детето са били там, а Джевизов е влязъл в гаража, не в апартамента им. Беше подчертано, че докторът е обиран много пъти, но полицията нито веднъж не открила извършителя, затова той нямал вяра в органите на реда. И хиляди хора се надигнаха в негова защита, започнаха протести, обсада на прокуратурата и т. н.


Всичко това доведе до повдигането на доста луксозното обвинение „убийство при превишаване на пределите на неизбежната отбрана“ и на още едно – за незаконния пистолет. Щадящата правна квалификация е на прокурора Георги Пенев, който през цялото време на процеса се държеше като адвокат на подсъдимия и обясняваше как жертвата е рецидивист, бил дрогиран в момента на кражбата и т. н., а д-р Иван Димитров е неосъждан, работи, има висше образование… И днес Пенев поиска условна присъда при превес на смекчаващите вината обстоятелства. След което седна и започна да рови из спортни сайтове на телефона си, демонстративно неглижирайки пледоарията на частното обвинение – на адвокат Елдъров. Който просто и ясно обясни, че условна присъда за убийство е тревожен сигнал към обществото, защото в една правова държава хората не се стрелят по улиците, а се обръщат към полицията.


Защитата заложи на друга версия – че превишаване на пределите на неизбежната отбрана няма – докторът слязъл до гаража с пистолета не за да убива, а за да провери дали нещо не му е откраднато, Жоро Джевизов хвърлил по него нож и метална табела и медикът стрелял. „Той е бил изненадващо нападнат, при това през нощта, стрелял е, за да защити живота си“, обясни адвокат Георги Кутрянски. Нека припомним фактите: докторът дебне крадеца, не звъни на 112, слиза с пистолета и се изненадва, че крадецът хвърля нож по него. Изненадващо е наистина, нормалната реакция на човека, срещу когото е насочен пистолет, е да почерпи с шоколадови бонбони. Примерно.


Работата на адвокатите е именно да лансират подобни версии, но работата на съда е друга – да установи истината и да въздаде справедливост. Но съставът, председателстван от съдия Весела Евстатиева, прие, че става дума за чиста самоотбрана и превишаване на пределите няма. И докторът е невинен.


Отделни екстри на казуса са, че д-р Иван Димитров после е викал приятел, за да търсят из махала избягалия крадец, като вече носел и малка брадва, че е уговарял хора от съседните магазини да трият записи на камери, и т. н. Но най-важното си остава едно – един човек е убит, а убиецът е невинен. И за да не остане съвсем ненаказан, за незаконния пистолет докторът получи 2 години условно.


Общественото мнение е удовлетворено. Логиката „Какво пък толкова, някакъв крадлив циганин“ е захранена и обявена за правилна. И можем вече да вадим оръжията – пистолети, брадви, кой каквото го влече. За да раздаваме правосъдие. Неизбежната отбрана ще ни спаси.

 

Източник:plovdiv-press.bg

 

 

 

 



Етикети
, , , , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

 

към хороскоп хороскоп

телец