Свързани новини

19.07.2019 09:27

Здравната комисия не прие намаляването на ДДС върху лекарствата

Видян 1743 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Членовете на парламентарната Комисия по здравеопазването не приеха на първо гласуване предложението на БСП за намаляване на ДДС върху лекарствата от 20 на 9%.


Осем от членовете на комисията гласуваха в подкрепа на предложените промени, 1 гласува "против", а 11 - "въздържал се", съобщава Дарик.


Председателят на комисията Даниела Дариткова посочи, че от 2007 г. се правят подобни законодателни предложения, но са отхвърляни с аргумента, че не може да се оцени ефектът за крайния потребител. Трябва да се мисли за възможности пациентите да имат достъп до качествени лекарства, но чрез промени в здравноосигурителния модел, а не през данъчни закони, допълни Дариткова.


Георги Михайлов от БСП посочи, че все още не може да се даде категоричен отговор с колко при намаляване на ставката би се понижила цената на лекарствата, "но за лекарствата, плащани от НЗОК, може да се постигне добър ефект". С унифицираната политика на ДДС страната ни се нарежда до Дания, но разликата в Брутния вътрешен продукт е несъизмерима с България, каза той.


Намаляването на ДДС би подпомогнало и лечебните заведения, посочи Валентина Найденова от БСП и допълни, че ако ставката се намали на 9%, би се освободил ресурс в размер на 30-38 млн. лв. годишно, който те да могат да ползват.


Георги Колев от "Обединени патриоти" каза, че дори и да се гласува намаляването на данъка, то няма да достигне до уязвимите групи граждани, а трябва да се помисли върху въпроса защо в съседни на България страни цените на лекарствата са по-ниски.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

риби

Ще се наложи да се занимаете и с не толкова приятни дейности

Ще се наложи да се занимаете и с не толкова приятни