Свързани новини

18.07.2019 14:39

И NYTimes ни се присмива за атаката срещу НАП

Видян 1940 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна



  И най-влиятелният вестник в света The New York Times ни се присмива за хакерската атаката срещу НАП. В публикация със заглавие 5 Million Bulgarians Have Their Personal Data Stolen in Hack  медията проследява проблема с киберсигурността в страната.

Разследването на кражбата на личната информация на почти всеки възрастен в България доведе до арестуването на 20-годишен компютърен програмист, съобщи полицията в сряда, във връзка с нарушение, което подчертава уязвимостта на огромната част от цифровизираната информация, пише The New York Times.

Властите признаха, че националната данъчна агенция в България е била хакнала, след като в понеделник е получила имейл с подигравка и претенция за отговорност. Изтекли са имената, адресите, доходите и информацията за социалното осигуряване на пет милиона българи и чуждестранни жители - в страна с едва седем милиона население.

"Състоянието на вашата киберсигурност е пародия", пише хакерът.

Въпреки че полицията предупреди, че разследването е в начален стадий, някои официални лица твърдят, че Русия може да е била зад атаката, като отмъщение за скорошното закупуване на американски изтребители. Адвокатът на заподозрения е отрекъл, че е играл някаква роля в нарушението.

Независимо кой е извършил хакването, експертите казаха, че нарушението подчертава нарастващата опасност, пред която са изправени както правителствата, така и техните граждани в един все по-дигитализиран свят.

Пробивът е най-голямата кражба на лични данни, докладвани някога на Балканите - премиерът на България свика спешно заседание на агенциите за сигурност на нацията - и само последната от поредицата от атаки, които разкриха колко много данни остават несигурни онлайн въпреки редица на отдавнашните кражби.


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

към хороскоп хороскоп