Свързани новини

18.07.2019 10:47

"Убеждавали" хакера да си признае без адвокат

Видян 2679 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна



До късно вечерта арестуваният за пробива в системата на НАП 20-годишен специалист по киберсигурност Кристиян Бойков е бил "убеждаван" да признае вина. Въпреки че прокуратурата настоява, че има безспорни доказателства. Всичко това се е случило без присъствието на адвокат. На младежа е било казано, че ако незабавно не признае, за него ще има последствия. Бойков категорично отказал. Това разказаха в сутрешния блок на бТВ адвокатите на IT специалиста Любен Казанлиев и Георги Стефанов. Гост в студиото бе и мениджърът на компанията, в която Бойков работи - Георги Янков. И тримата бяха категорични - Кристиян е набеден като най-удобната жертва.
Както стана известно, Криссс, какъвто никнейм Бойков използва, е работел тясно с ГДБОП, в т.ч. е провеждал обучения на служителите в специализираната служба. Затова и никой в офиса не се изненадал, когато те пристигнали във вторник. Янков разказа как са протекли арестът и обискът.

    "Винаги сме се отнасяли към тях като към колеги. Сътрудничим много тясно с ГДБОП от ужасно много време. Първото ми предположение беше, че идват във връзка с инцидента - да им съдействаме, както сме го правили много пъти преди това.

    Неприятната изненада беше, когато ме попитаха къде е работното място на Кристиян и показаха белезниците. Тогава разбрахме, че са в офиса, за да го задържат. Кристиян беше изненадан, но се държа изключително спокойно. Въпреки че е на крехката възраст от 20 години, е изключително зрял човек", разказа мениджърът в компанията.

По думите му обаче било "много странно как за толкова кратко време имат данни за извършителя". Те лично познават Кристиян, не са се запознали по време на обиска - от конференции, обучения, допълни Янков.

    "Казаха, че действат по сигнал, получен на техния сайт", разказа още той.

И отсече: "Категорично не - не е замесен."

Янков посочи, че компанията застава зад служителя си. Описа Криссс като "страхотен професионалист, човек, на когото на 100% може да се разчита, може да свърши изключително много работа за кратко време". "Това е човек, на когото аз знам, че мога да разчитам на 100%", даде заявка.

И Янков се усъмни в действията на властите и изрази мнение, че колегата му е набеден.

Категорично не е правил някакви атаки с цел търсене на популярност, посочвайки, че: а) Бойков е познат от случая преди няколко години, когато хакна система на Министерството на образованието и сигнализира властите за пропуски в сигурността; б) познат е на службите, защото сам им води обучения; в) той е младо момче, което изглежда беззащитно; и г) поради спецификата на работата си е можел да се възползва злонамерено от данните, до които има достъп, но никога не го е правил.

    "Ние сме на 100% зад него. Убеден съм, че не е той човекът - първо - още на 17 години е показал, че следва принципите на етичното хакерство. Той не е хакер, той е специалист по киберсигурност. Той има достъп до безценни данни, от които хипотетично може да извлече облага", заяви мениджърът. "Категорично набеден е. Той изглежда като перфектната жертва - 20-годишен, на пръв поглед беззащитен. В ГДБОП категорично го уважават за това, което знае", допълни.

Адвокатите на Бойков пък описаха редица пороци при повдигането на обвинението.

    "Ситуацията се разви по изключително порочен начин. Абсурдно е да бъде привлечен под отговорност с мотиви от 4 реда. Научихме от пресрелийза на прокуратурата какви доказателства те имат. Ние Древният Рим ли сме!?", попита Казанлиев.

И допълни, че и за него младежът е "удобният виновен". И разказа, че Кристиян не работи на Windows, а на Linux.

    "Всички професионалисти работят през Linux. Фактът, че атаката е през Microsoft, означава, че е дело на аматьор", допълни защитникът.

На другия си защитник - Стефанов, Бойков разказал, че компанията му има проблеми с конкуренцията и споделил, че вероятно е натопен.

    "Кристиян изследва точно такива следи, за каквито става въпрос ("Криссс", на което властите се позовават). Предполага се, че никога не би оставил следи точно там. Чисто теоретично всеки може да допусне грешка. Но това не са безспорни доказателства. И аз мога да си кръстя машината Криссс", заявиха адвокатите.

След което Стефанов разказа за нощния разпит:

    "Искали са да признае, че той е извършителят на това деяние. Защо, като имат уж такива безспорни доказателства? Опитвали да го убеждават - в кавички. Казали са му, че ще има последствия за него, ако незабавно не си признае. И това без присъствието на адвокат."

На въпрос - а какво е казал Бойков, отвърна:

    "Казал им е нещо много просто: че не може да признае за нещо, което не е извършвал."

Източник: Клуб Z


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

близнаци