Свързани новини

17.07.2019 11:08

Берлин купува 670 апартамента на Карл-Маркс-Але от частен собственик

Видян 1801 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

След десетилетия на приватизацията на имоти в германската столица, Берлин кепи 670 апартамента на историческия бул. Карл-Маркс-Алее от частен собственик.


Престижен за социалистическа Източна Германия през 50-те години на миналия век, великият булевард, който се простира от центъра на града до Фридрихсхайн на изток, заема водещо място в едномесечната борба за джентрификацията и покачването на цените на имотите.


Борбата избухна миналия ноември, когато фирмата за управление на имоти Predac обяви намерението си да  прехвърли 700 апартамента по булеварда към най-голямата берлински компания за имоти Deutsche Wohnen.


Опасявайки се от увеличаване на наемите, наемателите организираха протестни шествия и окачиха банери от апартаментите си, като в крайна сметка принудиха градското управление да блокира продажбата.


След месеци на правни спорове сенатът потвърди в понеделник, че три блока, съдържащи повече от 670 апартамента, ще бъдат закупени от държавния доставчик на жилища Gewobag.


Кметът на Берлин заяви, че този ход е показателен за по-широка стратегия за възстановяване на жилищния фонд, продаден на частни инвеститори през 90-те години на миналия век, след бързото нарастване на разходите за наем в града през последните години.


„Берлинците трябва да могат да си позволят да живеят в града“, казва Майкъл Мюлер. "Ето защо беше и остава нашето намерение да купуваме апартаменти, където можем, така че Берлин да може да си възвърне контрола върху пазара на недвижими имоти."



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

лъв

Този ден е най-добре да прекарате на уединено място в молитви


Този ден е най-добре да прекарате на уединено място в