Свързани новини

17.07.2019 09:26

Спецдосиета в НАП за политици, бизнесмени, магистрати

Видян 4852 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

  Чудовищният пробив в големи масиви с лични данни и данъчно-осигурителна информация за граждани и фирми ще докара огромни главоболия, репутационни щети, а навярно и жестоки глоби на България, пише Сега. Освен че има изтичане на гигантски бази данни, за чиято неприкосновеност Министерството на финансите би трябвало да гарантира, става дума за застрашаване не само на националната, но и на европейската сигурност - неизвестният хакер се е добрал до лични данни на чужденци, до данъчни тайни на "небългарски" компании и дори до деликатна информация, която данъчните служби на страните от ЕС си разменят по мрежата Юрофиск, за да се борят с трансграничните ДДС измами.

Още по-притеснително е, че сред папките, към които води линкът, има "селекции" по най-различни признаци, включително и политически. Има например отделни таблици с имена по "професии" -  за съдии, прокурори, лични лекари, футболисти, частни съдебни изпълнители и др. Има и файлове с данни за играчи на онлайн хазарт. Съществува и "справка" със заглавие Б.Б., има данни за правителството на тройната коалиция и т.н. Информацията е толкова обемиста, че ще отнеме време да се прегледат всички папки и файлове. А изпратеното в понеделник до някои медии, включително и до "Сега", е само половината от изтеглената информация, твърди тайнственият хакер.

Във вторник министър Горанов направи няколко нелепи опита да омаловажи кибертрагедията. Пробити били едва 3% от всичките тайни, които пази НАП, хакната била само една от 144 електронни услуги на приходната агенция, тайнственият враг е успял да проникне в един от сървърите на НАП, а нейните масиви и услуги се разполагали на общо 60 сървъра, мънкаше министърът пред медии и в парламента. Дори и той обаче не посмя да отрече, че това е най-големият теч на информация досега.

Засегнати са "над 5 млн. български и чуждестранни граждани, както и компании“, твърдят обаче анонимните хакери. Те призовават медиите да ровят из данните и да правят собствени разследвания на пробитите масиви  - общо 21 гигабайта, от които засега са достъпни малко под 11 GB.

Информационната "атомна бомба", към която води линкът, е за различни периоди, с различен обем и обхват. Има отделни файлове гиганти, които съдържат цели масиви с лични данни. Като GRAO например, който е с цели 1.4 млн. реда с по три имена и ЕГН. Вероятно е справка от ГРАО за попълване базите данни на НАП, предполага "Капитал".

В друг файл с над 1 млн. записа срещу имената има числа, или NULL  - вероятно става дума за данъчни задължения към определен момент. В трети файл с над 1.1 млн. ЕГН-та са вписани месечни доходи и вноски за доброволно пенсионно и здравно осигуряване към неизвестен момент. Явно данните са от данъчни декларации.

В друга папка с името GAMON се съдържат два списъка с няколкостотин хиляди лица. Срещу тях има идентификатор Player_ID и се посочва използван IP адрес. Данните очевидно са на хора, които залагат онлайн.

Една от папките се нарича AZ  - което вероятно означава Агенция по заетостта. Друга се казва BACIS - инициалите съвпадат с една от най-важните бази данни на Агенция "Митници" - Българска акцизна централизирана информационна система, накратко БАЦИС. Има и папка NZOK - като Национална здравноосигурителна каса, AUAN (Актове за установяване на административни нарушения) и др. Има и няколко папки, съдържащи в името си


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

 

 

към хороскоп хороскоп

везни