Свързани новини

16.07.2019 19:02

Горанов: Извинявам се на уязвените от хакерската атака граждани

Видян 1966 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

  Извинявам се на уязвените от хакерската атака срещу НАП български граждани и ги уверявам, че информацията им продължава да бъде защитена. Това каза министърът на финансите Влавдислав Горанов по време на изслушването си в пленарна зала за хакерската атака срещу НАП, предаде агенция „Фокус“.


„Няма нарушена и загубена информация в НАП. Информацията, която е опубличена представлява освен лични данни и данъчноосигурителна информация с отделни фрагменти и периоди“, заяви още Горанов.


„Искам отново да обърна внимание, че инвестициите в информационните системи в НАП са немалки. През цялото време, не само от както съм министър, основната идея на развитието на тези информационни системи е била да се намери баланса на защитата на информацията и това всеки български гражданин да може да се възползва от услугите на приходната администрация“, посочи още Горанов. Той изрази съжаление, че подобни пробиви могат да бъдат произведени в доста по-богати и по-информационни държави. „Това не е оправдание, а констатация“, посочи Горанов.


Министърът обясни, че при премиера са обсъдени мерки за справяне с този проблем. Искам да ви уверя, че капацитета на НАП да продължава да изпълнява функциите си, не е засегнат от тази злонамерена кражба на информация“, каза още министърът.


Какво следва, ако публична администрация не спази правилата за защита на данните? Отговора го дава Европейската комисия.


Органите за защита на данните имат на свое разположение различни инструменти в случай на неспазване правилата за защита на данните.


В случай на вероятно нарушение може да бъде издадено предупреждение. В случай на нарушение възможностите включват: порицание, временна или окончателна забрана на обработването.


В някои държави публичните органи също могат да бъдат обект на административни наказания. Публичната администрация трябва да направи справка с националния закон за защита на данните в своята държава.


Физическите лица могат да предявят иск за обезщетение, когато публичен орган е нарушил ОРЗД и те са понесли материални щети (например финансови загуби) или неимуществени щети (например загуба на репутация или психологически стрес).


ОРЗД гарантира, че ще им бъде предоставено обезщетение, независимо от броя на организациите, участващи в обработването на техните данни. Обезщетението може да бъде предявено директно от публичния орган или пред компетентните национални съдилища.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

скорпион