Свързани новини

16.07.2019 12:52

Вето за купуването на партии

Видян 1571 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

   Президентът ген. Румен Радев наложи вето върху измененията на Закона за държавния бюджет за 2019 г., с които се разрешава бизнесът да финансира политическите партии под формата на дарения, съобщи пресслужбата му.


"Държавният глава приветства гражданската позиция, заявена на национален референдум от над 2.5 млн. български граждани, за ограничаване размера на финансовата субсидия за партиите. Промените обаче, с които парламентът разреши финансирането на партиите от юридически лица и еднолични търговци, уронват конституционните устои на българската демокрация - се казва в съобщението. - Подменя се конституционният модел на политическата система, без да е извършена промяна в Конституцията."


Държавният глава е категоричен, че така партиите ще станат зависими от бизнеса, който ще финансира съществуването им и вместо да формират политическата воля на народа, те ще бъдат обвързани печалбата на стопански субекти, част от която ще се връща при тях като дарения.


"Демократичното управление е под въпрос, когато партиите и кандидатите носят отговорност не пред гражданите, а пред своите дарители", коментират от президентската институция.


Оттам заявяват още, че финансирането на партии от фирми "създава нова обилна хранителна среда за корупция".


"Връщаме се към практики, които под натиска на Европа отпаднаха преди 10 години. Официализирането на зависимостта на политическите партии от корпоративни интереси отдалечава страната ни от демократичните европейски държави", предупреждават те.


Създават се предпоставки даренията от бизнеса да се насочват към партиите във властта, защото те разпределят публичните средства и определят победителите в обществените поръчки и концесиите. Останалите, и особено малките партии, ще бъдат изтласкани в периферията на политическия живот - са също опасения на президента. Според него дълг на гражданското общество в една демократична държава е да противодейства на реалната заплаха за сливане между партия и държава, което Конституцията забранява.


Ето и пълния текст на мотивите на президента Радев:


Уважаеми народни представители,



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

скорпион