Свързани новини

16.07.2019 11:53

Горанов: Около 3% от данните на НАП са засегнати при атаката

Видян 1898 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

"Изключително неприятна атака, информацията действително е част от базата данни на НАП. Около 3 процента от общата база данните са засегнати. Тепърва ще се определи точният брой на лицата, чиито лични данни са били изтеглени". Това заяви министърът на финансите Владислав Горанов след извънредното заседание при премиера на Съвета по сигурността заради хакерската атака срещу НАП, съобщава Нова телевизия. Вчера анонимните хакери посочиха, че над 5 млн. български и чуждестранни граждани, както и компании са засегнати. Те призоваваха медиите да търсят свободно сред данните и да си правят собствени разследвания. От мейла им става ясно още, че целият теч е около 21 GB данни, като публикуваната част е малко под 11 GB.


"Запознахме премиера с обстановката около атаката срещу информационните масиви на НАП. От руски домейн е изпратено съобщение до български медии, линковете в който водят до сървъри на НАП. Тази информация съвпада със сървърите на НАП и това потвърждава нерегламентирания достъп до сървърите на НАП. Продължава работата за разкриване на хакерската атака и за минимизиране на щетите. По разпореждане на премиера се извършват проверки в други институции за това дали има извършен подобен достъп”, коментира вътрешният министър Младен Маринов.


„Има изтекли не само лични данни, но и данъчно осигурителна информация. Тя е недостатъчна, за да може да се направи цялостен извод за имущественото състояние на физическо лице, но това не прави случая по-лесен за обяснение”, посочи още Горанов.


"Експертните оценки са, че са изтеглени откъслечни парчета от огромната база данни, с която НАП функционира и която постоянно създава. В този смисъл не може да се смята, че на база на тази откъслечна информация може да се направи цялостен анализ", заяви Владислав Горанов.


„Откакто се установи хакерската атака, най-добрият възможен капацитет, наличен в държавата и в частния бизнес, работи върху системата на НАП”, коментира още той.


Горанов бе категоричен, че не иска да търси връзка между актуализацията на бюджета и придобиването на нови способности за армията и деня, в който стана тази хакерска атака.


"Мога да ви уверя, че от вчера, откакто бяхме уведомени за подобен теч на информация, най-добрият възможен капацитет, наличен в държавата в това число със съдействие на частния бизнес, работи върху системите на НАП. Анализите ще продължат. Тъжният извод е, че държавните системи, колкото и да бъдат съвършени, винаги ще бъдат уязвими. Ние сме в една ситуация, в която киберсигурността ще бъде все по-голямо предизвикателство", допълни още Горанов.  


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

 

към хороскоп хороскоп

водолей