Свързани новини

15.07.2019 14:57

Частни фондове ще конкурират НЗОК

Видян 1827 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Край на монопола на здравната каса - занапред ще можем да се осигуряваме и в здравни фондове наред с НЗОК. Това е моделът, който предлага за дискусия здравният министър Кирил Ананиев. Министърът представя виждането си за демонополизацията на широко обществено обсъждане с участието на всички заинтересовани страни, съобщава Нова тв.

Няма да се допуска частните здравни фондове да подбират лицата по здравен статус, предлага още здравният министър. Частният фонд пък трябва да набере поне 500 хил. здравноосигурени, за да може да заработи. Според проекта гражданите със здравни права ще имат определен срок, за да изберат частен фонд, а ако не го направят, си остават в НЗОК. Имат правото също така веднъж годишно да сменят по желание фонда си.

Според идеята на екипа в МЗ, изготвил новия здравноосигурителен модел, здравната вноска ще се запази на 8%. Според застрахователите в здравеопазването обаче този процент е недостатъчен, тъй като ще трябва да се заделят средства и за създаването на гаранционен фонд. Именно при фалит на здравния фонд, който са избрали, лицата веднага ще бъдат прехвърляни в друг, без това да е за тяхна сметка.

По време на дискусията омбудсманът и опозицията изказаха опасенията си от неясноти за това какво се случва с групите лица, които се осигуряват за здраве за сметка на държавния бюджет. Няма яснота от кога точно ще влезе в действия новият здравен модел.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

козирог