Свързани новини

12.07.2019 09:26

ИСИ: Премахването на машинния вот би ни върнало в каменната ера

Видян 1390 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Общественият съвет към ЦИК винаги е критикувал самата технология, но никога не е обявявал, че не трябва да има машинно гласуване. Това каза за БНР изпълнителният директор на Института за социална интеграция Стоянка Балова. Организацията е член на Обществения съвет към ЦИК.


„В самия изборен ден няколко пъти акцентирахме, че има проблем с машините, но по-скоро чисто технологично, с осъществяването на вота. Аргументите за избори с машинно гласуване са много. Премахването на машинното гласуване по скоро би ни върнало от дигиталната в каменната ера“.


"Машинното гласуване „би решило кардинално“ част от проблемите на изборния процес - масовото купуване на гласове, фалшифицирането на протоколите в секционните избирателни комисии, разнасянето в чували", каза Балова за предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“ и добави:


„Машинното гласуване не произвежда недействителни бюлетини. Ограничава се, чисто технически, възможността за отчет на купения вот. ... Ако говорим за машинно и гласуване с бюлетини, в една секция, в Софийска област, в село, където са гласували само 15 души с бюлетини, протоколът е променян буквално 10 пъти, драскан“.


Според директора на ИСИ избирателите у нас умеят да боравят с машините:


„В тези 10% секции, в които имаше машинно гласуване, над 50% са гласували машинното, тоест хората могат да използват машината и не е сериозно да се твърди, че машините били сложни за българските граждани. Все пак сме в ерата на дигитализацията и хората масово се разплащат с електронни подписи, карти. Дори пенсионерите и социално слабите хора получават обезщетенията си по банкомат“.


"Най-много машинно са гласува в Бразилия, където в 480 000 секции гласа си дават 160 милиона избиратели, включително в джунглите", изтъкна тя.


„Най-големият проблем според нас е че Изборният кодекс се променя преди абсолютно всички избори“, заключи Балова.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

овен

Особен ден, предизвикателен, пълен с изненади

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Особен ден, предизвикателен, пълен с изненади. Ще се