Свързани новини

10.07.2019 17:47

Изнасяме евтиния, за нас - скъпия ток

Видян 2166 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 "В българската енергетика няма ясни правила и всичко е оставено на самотек", обяви шефът на Националната електрическа компания (НЕК) Петър Илиев пред енергийната комисия в НС. Тя изслуша босовете в сектора за състоянието на свободния пазар на ток. По думите на Илиев това води до изкривяване на борсовата търговия. Според него липсата на правила е една от причините за оскъпяването на електоенергията за промишлеността, тъй като се позволява да се изнася евтин ток, а в страната остава скъпият.  "В един момент може и да няма ток за свободния пазар", прогнозира той, с което потвърди и опасенията на работодателите.


"Оказва се, че изнасяме евтината енергия, а на пазара у нас остава скъпата", посочи шефът на НЕК. Той каза, че за година от страната е изнесена 10,7 млн. мегават часа енергия. С около 700 млн.  лв. за година и половина е субсидиран токът на свободния пазар.


 „Токът за бизнеса се оскъпява изкуствено с 20 лв. на мегаватчас заради две държавни плащания, които качват цената”, посочи още Илиев.


Припомняме, че в последните няколко месеца работодателите многократно алармираха за цената на електроенергията, договорена през борсовия сегмент. Тя отбелязва неимоверни скокове.  Токът на свободния пазар в България за 3 юли т.г. се оказа най-скъпа в цяла Европа. Постигната цена на пазара Ден напред на Българската независима енергийна борса е 195.4 лв./мВтч базова мощност, което е двойно повече от средното ниво за ЕС и с 84% над цената за предния ден на 2 юли. Шефът на АИКБ Васил Велев дори обвини, че има признаци на организирана престъпна група в енергетиката.


Същевременно 60% от предлаганата енергия е от държавните дружества, посочи енергийният министър Теменужка Петкова. Именно те е трябвало да осигуряват ликвидност за свободния пазар. Дружествата продават енергията си на пазарен принцип. Българската борса имала монополно положение според търговците, а освен това имала задължителен характер. Затова и търговците искат ускорена либерализация.


Малко преди срещата в енергийната комисия Петкова е сезирала КЕВР и КЗК да проверят има ли някакъв проблем на свободния пазар на електроенергия. Напомняме, че работодателските организации настояха за повсеместна проверка още преди месец. Шефът на КЕВР Иван Иванов също обеща „безпристрастна проверка” на българската независима енергийна борса.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

везни

Днешният ден ще ви напомни за значението на личното пространство

Днешният ден ще ви напомни за значението на личното