Свързани новини

22.03.2009 11:59

Над 1 млн. души у нас сериозно употребяват психо-активни вещества

Видян 1720 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 3.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Над 1 млн. души у нас сериозно употребяват психо-активни вещества. Това съобщи на пресконференция д-р Александър Канчелов, ръководител на Клиника за лечение на зависимости и алкохолни проблеми в България "Канчелов”, предаде БГНЕС.


Според Канчелов, хероиново зависими у нас са нас 30 000 души. Повечето са млади хора на възраст между 18 и 25 години, които приемат наркотика интервенозно, а над 70 % от тях, са заразени с вируса на хепатит С. Страдащите от алкохолна зависимост у нас са над 350 000. Проблеми при употребата на алкохол имат над 30 % от мъжете и 20 % от жените в България. По думите на Канчелов, около всеки зависим човек страдат сериозно поне 5-8 близки. Но освен заплахата за живота на зависимия, се пораждат и вторични здравни проблеми – заразяване с хронични заболявания като хепатит С, преждевременна смърт в млада възраст. Проблемите за активно лечение на зависими у нас, според д-р Канчелов, се изразяват в това, че често пациентите се третират като лъжци и престъпници. Съвременната концепция разглежда зависимостта като мозъчно заболяване, причинено от въздействието на психо-активни вещества. Болестта се проявява като загуба на волеви контрол, вътрешно желание за употребата на веществото и др. Канчелов посочи, че зависимите трябва да се третират както всички други болни, като припомни политиката на ООН по отношение на проблема – "зависимите хора да бъдат третирани с уважение и достойнство”. Един зависим има нужда да употребява хероин поне три пъти на ден. В противен случай той не само изпитва силни болки, но и става агресивен. "Аз не съм виждал човек, който да е издържал повече от ден и половина без хероин ако е много зависим”, коментира още д-р Канчелов. Той допълни и, че зависимите особено от твърди наркотици се инжектират поне 1200-1500 пъти на година. Терапевтичните методи в клиниката излючват метадоновото лечение, и намаляват употребата на наркотици поне 30 до 50 пъти и на криминалната активност на пациентите с 20 до 50 пъти.
В клиника "Канчелов” в над 18 % от лекуващите се в момента са студенти и ученици. При 85 % от тях е регистрирано подобрение на общия здравен статус, а 92 % от всички лекували се са превъзмогнали зависимостта си. Най-младите на в невръстна тийнейджъри – 14 години, а най-възрастните са с алкохолна зависимост на - около 62 години.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

скорпион

Днес може да се сблъскате с някои вътрешни съмнения

Днес може да се сблъскате с някои вътрешни съмнения, но