Свързани новини

10.07.2019 17:34

Вземаме Ф-16 за 2, 631 млрд.лв с ДДС

Видян 3062 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

  Правителството одобри подписването на договора за изтребителите Ф-16. България ще плати за 6 бойни и 2 учебни, вместо за 8 бойни машини, както е по задание $1 млрд. 250 млн. или 2, 631 млрд. лв. с ДДС. при таван 1,8 млрд.лв. с ДДС. Това са 831 млн.лв. повече - колко преизчисляване на всички пенсии и вдигане на минималната на 300 лв. Припомняме, че рамката за сделката, която беше приета от НС е 1,8 млрд, лв. и така крайната цената надвишава предвиденото с над 800 млн. лв. Парламентът трябва да се произнесе преди окончателното подписване. Припомняме, че в средата на юни от САЩ изпратиха проект за договор, в който цената е около 2 млрд. и 200 млн. лв. Към сумата трябва да се добявя и ДДС, което възлиза над 412 млн. лв. Данъкоплатците ще покрият невероятната сума, въпреки страната ни има финансови ями в редица социални сфери, където можеше да се пренасочат въпросните средства. 150 млн.лв. е дългът на болниците. НЗОК има още толкова дългове към чуждите каси, заради което умират чакащи за трансплантации и сложни операции. В края на юни президентът Румен Радев вече обяви, че сделката крие скрит разход от около още 1 млрд., който правителството трябва да плати, за да получи нормално двойно оборудване. Същевременно американската страна настоява сумата да бъде платена накуп.
Освен цената, сделката за придобиване на нови самолети няма да се вмести и в поставения конкурсен срок от 2 години. Изтребителите ще бъдат доставени поетапно до 2023г. тъй като реално още не са произведени и съществуват само на скица. Още на финалните етапи от конкурса беше известно, че американският производител Lockheed Martin не може да предостави самолетите в посочената времева рамка. Въпреки това везните все пак се наклониха в полза на американския вариант, след като в края на м.г. посланикът на САЩ у нас Ерик Рубин, заяви че изборът на изтребителите Ф-16 е „най-добрата инвестиция”. Радев, който е военен пилот уточни, че Ф-16 е самолет с високи съвременни способности, но с такива също са Юрофайтър и Грипен, който бяха изключени от конкурса. Последният дава 10 бойни самолета и инвестиции за 1,8 млрд. лв. при спазване на 2 -год. срок.
В крайна сметка страната се кани да закупи 6 бойни и 2 тренировъчни самолета.  При положение, че в постоянна  поддръжка ще бъдат поне 2 машини, излиза, че реално пак ще можем да разчитаме само  4 от 8-те.
За сравнение, Полша ще закупи за равностойността на 162 768 750 лв. суперсамолета Ф-35, докато България се задоволява с непроизведения и далеч по-лош Ф-16, за висока цена на бройка. За $3 млрд. Напомняме също, че парите, които ще платим за нашите машини са точно, колкото Бахрейн плати за 16 от същите самолети.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

рак

Това е ден за споделяне и грижа към близките

Това е ден за споделяне и грижа към близките. Вашата