Свързани новини

22.03.2009 11:31

Имало данни за тежки престъпления извършени от Башев

Видян 2357 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Кметът на община Гърмен Ахмед Башев многократно е нарушавал действащите нормативи и процедури във връзка с усвояване на еврофондове, както и по Закона за обществените поръчки /ЗОП/ и Закона за общинската собственост /ЗОС/.


До този извод стигат разследващите органи.. Само преди седмица Башев бе на разпит и даваше показания пред агентите в централата на Държавна агенция "Национална сигурност" в столицата. Разследващите смятат, че Башев дълго време се е ползвал и със специалното отношение на компетентните държавни органи, тъй като нито едно от многобройните му нарушения не е довело до санкционирането му под каквато и да било форма. Като един от най-фрапантните случаи при които е налице източване на еврофондове разследващите посочват договора от септември миналата година. На 10.09.2008 г. е подписана декларация за партньорство между община Гърмен, представлявана от кмета Ахмед Башев, сдружение с нестопанска цел «Местна инициативна група – МИГ Гърмен» и стопанската организация Кооперация «МИГ-НАДЕЖДА 2004». Целта е представяне на проект по програма за развитие на селските райони /програма «Лидер»/, финансиран със средства от европейските фондове и администриран от Министерството на земеделието. Наличието на такова тристранно партньорство е задължително условие за кандидатстване по програмата. Към дата 10.09.2008 г. обаче няма решение на Общински съвет Гърмен, с което да се одобрява участието на общината като партньор в подобно публично-частно партньорство. Липсва и одобрение на Общинския съвет точно по отношение на споменатите партньори на общината – гражданското сдружение и кооперацията. Не става ясно и по какви критерии именно тези субекти следва да са участници в партньорството. Кметът Ахмед Башев, освен че си е позволил да подпише документите без одобрението на Общинския съвет, се намира и в тежък конфликт на интереси, тъй като е член на Управителния съвет на «Местна инициативна група – МИГ Гърмен», а и фактически контролира гърменската кооперация. Макар и Общинският съвет на последваща дата да го е упълномощил за това му действие, незаконосъобразното стартиране на партньорството и участието в програма «Лидер» не може да бъде санирано. Нарушени са и допустимите финансови параметри. Съгласно чл. 5 ал. 1 от Наредба 14/03 04.2008 г. на министъра на земеделието и продоволствието максималният размер на предоставената безвъзмездна финансова помощ е левовата равностойност на 100 000 евро, а проектът на община Гърмен е с общ бюджет над максималния, а именно – 211 813.02 лева. Съгласно чл. 17 ал. 3 разходите за покупка на ново офис оборудване и офис техника трябва да бъде до 10% от бюджета по проекта, но въпреки това в него е заложен по-висок от допустимия процент. Въпреки посочените драстични недостатъци, проектът за публично-частно партньорство между община Гърмен, местната кооперация и едно нестопанско сдружение е приет без забележки и вписан в регистъра на проектните предложения под N 431-2-03-9. Нещо повече, това е единственият проект, по който не са изисквани от кандидата допълнителни пояснения. Въпреки липсата на редовно одобрение на Общинския съвет, надвишените финансови параметри и очевидния факт, че по това “партньорство” кметът Башев партнира сам на себе си.
Разследващите оповестиха пред БГНЕС и сигнала от Дамян Илчев от гр. Пазарджик, в който той сочи, че от години води съдебни спорове, сигнализирал е и Прокуратурата в гр. Гоце Делчев, опитвайки се да си отвоюва собствеността върху два имота, обсебени от кмета на община Гърмен Ахмед Башев. Един от тях е показателен, смятат проверяващите нарушенията на Ахмед Башев. С решение на Общинската поземлена комисия № 5005/18.11.1993 г. е признато правото на собственост на същия като един от наследниците на Димитър Илчев върху две ниви от по 400 кв.м. в местността "Канина", но отказва да възстанови имота с мотив, че попада в границите на Гребна база - с. Огняново. Решението е обжалвано без резултат, макар и по гражданско дело № 87/2006 г. на Районен съд Гоце Делчев, влязло в сила, е уважена жалбата и постановено, че следва да се възстанови имота. Да, ама не! Оказва се, че на 11.07.2001 г. на основание на заявление на община Гърмен тези имоти са с променено предназначение - вече паркинг, който е актуван като общинска собственост. Това изменение в статута и предназначението на имота очевидно е направено с цел само и само да не се изпълни съдебното решение и да не се въведе във владение действителният собственик Илчев.
На 20.09.2001 г. въз основа на вече подадена молба от Ахмед Мустафов Бюлюкбашиев /по случайност баща на кмета, бел.ред. / Общински съвет - Гърмен дава съгласие за замяна на "паркинга" със 2 дка земеделска земя. Разликата от 5 лв. /149 и 144 лв./ не е проблем да се плати от молителя. На 25.06.2002 г. кметът - Андрей Малинов Башев сключва договора за замяна с баща си Ахмед Бюлюкбашиев. Касае се за същия този Ахмед Башев, преди за пореден път да е сменил името си. Разчитало се е разликата в имената на двамата да не породи съмнения за връзката между двамата. На 10.12.2004 г. бащата Бюлюкбашиев пък го продава за смешната сума от 62,50 лева на Феим Мустафов Атипов. Възникват основателни съмнения, че е налице симулативна сделка на смешна цена, за да се възпрепятстват възможностите на действителния собственик Илчев да получи собствения си имот, смятат разследващите. През 2006 г. Общински съвет - Гърмен удовлетворява молбата на последния да окръгли този парцел със закупуване на общинска земя. Така от 697 кв.м. той става 1 143. Следва да се отбележи, че този апетитен парцел се намира в непосредствена близост до гребната база на минерален извор Огняново и именно това е мотивацията на споменатите лица всячески да нарушават закона. В тази връзка “конфузът” при гласуването на общинските съветници е предмет на специален коментар на вестник "Струма" от 12.12.2006 г. в рубриката "Ние ги избираме, ние им плащаме" изданието пише: "Конфузно гласуване с усмивки и подмятания направиха съветниците по молбата на Феим Атипов от с. Рибново, с което се иска да се закупи имот от 1143 кв.м. в Огняновските минерални бани, тъй като за 697 кв.м. имал нотариален акт. Решението бе гласувано с мнозинство без дебати, но с много подмятания, че Атипов е роднина на кмета Башев и е негово подставено лице за закупуване на ценния имот на безценица". Междувременно съдебното решение за възстановяване на собствеността на Дамян Илчев върху имота е потвърдено от Окръжен съд - Благоевград. Но имотът отдавна е с променено предназначение, актуван и препродаден на “трето добросъвестно лице”.
Уведомена за беззаконията е и Райнна прокуратура - гр. Г. Делчев. Но тя отказва да образува досъдебно производство, скрупольозно приемайки, че общината не е ощетена, а и да е, то е с не повече от 1000 лв. /разликата между оценките от Община Гърмен и Прокуратурата за стойността на заменените имоти/, което е незначително, за да се приеме, че е налице неизгодна сделка по смисъла на чл. 220 от НК. Кой знае защо, прокуратурата не се е сезирала въпреки доказателствата за извършено документно престъпление в полза на бащата на Ахмед Башев, а именно – налице са по преписката вместо едно, цели 3 различни по съдържание решения на Поземлената комисия от една и съща дата за един и същ парцел. БГНЕС разполага с тези документи.
Според разследващите "Ахмед Башев контролира всички институции в региона, включително Поземлената комисия и прокуратурата, за да осъществи безнаказано посочената схема за заграбване на чужд имот".
При проверките експертите са открили десетки случаи на злоупотреби и неправилни процедури с публични средства. За сериозни нарушения в областта на обществените поръчки в община Гърмен се съобщава на 01.09.2008 г. в писмо на министъра на финансите Пламен Орешарски до народния представител от ДПС Алиосман Имамов. В писмото е цитирана проверка на Агенцията за държавна финансова инспекция, която е направила проверка по сигнали на жители на община Гърмен. При финансовата инспекция на общината са извършени и проверки във връзка с доклад на Сметната палата, постъпил в Агенцията, в който се съдържат констатации за нарушения на нормативната уредба в областта на обществените поръчки, в т.ч. и по отношение на обекти, посочени в жалбите на жители на общината, изпратени до депутата Имамов. Резултатите от докладите на инспекцията са отразени в доклад, както и в заключенията към него. В писмото пунктуално са описани нарушенията, извършени в община Гърмен с кмет Ахмед Башев. Те включват предмет на обществена поръчка "Водопровод група Рибново - подпроект Главно трасе", както и още няколко поръчки, свързани с ремонти на пътища в общината, като е отбелязано, че в състава на комисиите за провеждането им не са отбелязани резервни членове на комисиите, с което се нарушават разпоредбите на закона за възлагане на малки обществени поръчки. В поредицата от нередности е отбелязано, че са сключени договори с изпълнители, които не са представили гаранции за изпълнение при процедурите за възлагане на обществените поръчки с предмет предимно ремонт на пътища в общината, както и за доставка на твърдо гориво – въглища до звената в община Гърмен. Това нарушава разпоредби на чл. 42 т.3 от Закона за обществени поръчки. Освен това Инспекцията е отбелязала като констатация, че не е спазен законоустановеният срок за изпращане на информация за сключените договори до Агенцията за обществени поръчки при процедурите за възлагане на обществени поръчки отново по различни ремонтни работи по пътищата в общината, както и за доставката на гориво. Доставката на хранителни продукти през 2006 г. за училищата, за домашния социален патронаж и детските градини са извършвани без възложителят да е взел решение и да е провеждана процедура за възлагане на малка обществена поръчка. За установени нарушения на общината са съставени 13 акта на кмета на община Гърмен Ахмед Башев. В същия документ е отбелязано още, че при проверка на извършените разпоредителни действия с общинска собственост е установено, че през 2007 г. са извършени 68 разпоредителни сделки с общински имоти чрез търгове с тайно наддаване. При провеждането на търговете предложенията на кандидатите не са подписани от членовете на тръжните комисии в нарушение на чл. 67 от Наредбата за придобиване, управление и разпореждане с общинско имущество на общинския съвет в Гърмен. За установените сериозни нарушения не е реализирана административно-наказателна отговорност, се отбелязва в документа. В заключение е отбелязано, че за констатираните нарушения е изпратено писмо и до Миглена Павлова, изпълнителен директор на Агенцията по обществените поръчки.
Подобно писмо до депутата е изпратено и в отговор на негово запитване няколко месеца по-рано във връзка с нарушения по САПАРД в община Гърмен. В писмото е отбелязано, че са констатирани документални и фактически несъответствия в документацията, изискуема от фонд "Земеделие". Към момента с цел спазване на утвърдените процедури по обработване на констатираните данни за нередности и от друга страна на заявките за плащания се извършват необходимите проверки. Те ще бъдат вземани предвид при определяне размера на субсидията, се отбелязва в документа, изпратен до Имамов, като се уточнява, че към момента фонд "Земеделие" не е извършил плащания.
Десетки жители на с. Рибново са декларирали, че кметът Ахмед Башев открито манипулира всички търгове и конкурси по ЗОП и ЗОС, включително подменя пликове с оферти и взема пари на ръка, за да спечели определен кандидат. Всички ремонти на училището се провеждат по правило от негови роднини, както и доставките на закуски за учениците и пр.
Кметът на община Гърмен е агент на бившата Държавна сигурност и виден местен деец на възродителния процес. Името на Ахмед Башев беше изнесено от Комисията за разкриване на досиетата при публикуване на сътрудниците на службите, кандидати за кметове и общински съветници. Башев е роден на 22 януари 1964 г. и е вербуван от ст. лейтенант Владимир Трендафилов на 26 май 1988 г. Участник е във «възродителния процес» като секретен агент с псевдоним Манол. Съществуват документи за донесения с неговия подпис. В изнесеното от Комисията не е регистрирана дата за снемането му от действие като агент. Няколко пъти е сменял името си и е преминавал от една партия в друга. Опитите му да използва предаността на местните мюсюлмани към тяхната религия за користни икономически и политически цели, както и за натиск въху инакомислещите, бе причина партия “Ред, законности справедливост” да внесе сигнал до компетентните институции. Като резултат кметът Ахмед Башев и местният учител по ислям Мурад Бошнак бяха разпитани в централата на ДАНС в София.
Разследващите предоставиха на БГНЕС и други данни за тежки фанансови нарушения извършени от Ахмед Башев.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

риби

Съвсем не лек ден в бизнеса

Съвсем не лек ден в бизнеса, възможни са машинации от