Свързани новини

10.07.2019 10:07

Зарков: Проблемът с гласуването идва от непрекъснатите изборни промени

Видян 1187 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

"Големият проблем с гласуването у нас идва от това, че изборните правила се променят непрекъснато. Това пречи както на администрацията, така и на участниците в изборите - политическите партии, които се явяват на тях и най-лошото - гражданите, които гласуват, все по-малко и по-малко, са отвратени от този ежедневен спектакъл". Това заяви пред bTV зам.-председателят на ПГ на "БСП за България" и член на ИБ на БСП Крум Зарков.


По думите му, действията на управляващите - една напред, две назад, започват да действат много обезкуражаващо и притеснително. Той обясни, че не е нормално, в навечерието на всяка кампания, рязко да се правят изменения, което пречи на подготовката на изборния процес.


"Грешките от лошата подготовка се използват като извинение за следващото упражнение. Едно и също всеки път", коментира социалистът. Той даде за пример машинното гласуване, което сега се премахва, отново с извинението за грешките на последните избори. Зарков обаче подчерта, че машините за евровота са били сертифицирани малко преди да тръгнат из страната, клипчето, в което се обяснява как да се гласува с тях, е било издадено два дни преди изборите, а машините са пристигнали след като е приключило обучението на СИК.


Крум Зарков коментира, че машинното гласуване се премахва, защото машините пречат на някои от най-отвратителните феномени в българския изборен процес - например не позволяват недействителни бюлетини, които са били повече от 7 процента на последните избори, и помагат резултатите да се отчитат по-честно. Той подчерта, че управляващите тъпчат на едно място и само преди три месеца те са начертали пътна карта за машинното гласуване - 3000 машини на евроизборите, 6000 на местните избори и пълно машинно гласуване след това.


"Сега тази пътна карта, по средата, се взривява, както и миналия път, и ще се започне от начало. Машинно гласуване има в Изборния кодекс от 2014 г.", посочи Зарков. Според него тези действия пречат на изборния процес, но и ще струват милиони на държавата ни, защото всяка промяна пречи на закупуването на нужните машини, тя ги наема и така те са скъпи.


Крум Зарков обясни, че на последните избори машините за гласуване са били наети за 70 процента от стойността им. "За тези пари можеха да закупят машините и за няколко избора те да се изплатят. Но когато сте в ситуация, в която не знаете следващия път как ще гласувате, то тогава и администрацията не предприема мерки нито да закупи машините, нито да организира съхраняването им , нито да организира изборния процес", обясни зам.-председателят на ПГ на левицата. По думите му е важно на местните избори да има машинно гласуване, защото 2-3 гласа могат да пренаредят една общинска листа.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

дева