Свързани новини

09.07.2019 17:34

1/2 отмяна на машинното гласуване

Видян 2622 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Без вот с машини наесен, настояха управляващите на извънреден брифинг в НС. ГЕРБ предложи подобно гласуване да не се провежда на местни и парламентарни избори, но да остане за президентската кампания и тази за ЕП. Народните представители от управляващата партия заявиха, че имат подкрепата на всички партии в НС, но засега само от БСП са против поправките.
Управляващите аргументира предложението си със сигурността на гласуването и цената на вота. Ако е скъпо за едни избори, защо според тях не е скъпо за други - това остава пълна загадка.


„Ако машинното гласуване остане, рискуваме да провалим местните избори”, каза депутатът от ГЕРБ Анна Александрова. „Мога да ви кажа, че сме силно притеснени“, добави съпартиецът и Александър Ненков.  И има защо, тъй като при последното гласуване на изборите за ЕП от май бяха използвани 3000 машини, а грешки се разкриха в цели 1200 протокола. Тогава по невидими причини ЦИК не отчете хиляди гласове и още повече преференции от машините. Ако подобно гласуване стане повсеместно, както е по закон, то ще се разкрие реалния мащаб на всички манипулации - поне половината протоколи на секционните комисии.  Машинно гласуване намалява възможността за подмяна на вота. Не е възможно да се анулира бюлетина само с едно драсване. За контролиран вот се купуват цели изборни секции, които осигуряват победа, което е безсмислено при машинното гласуване. То вади веднага протокол, запаметен в апарата и убива манипулациите при ръчно броене!
„Машините за гласуване се оказаха скъпоструващи играчи, които не доведоха до по-честни и организирани избори”,  аргументира се Ненков. Той обаче не обясни защо при това положение изборите за президент и ЕП ще запазят опцията за подаване на бюлетина през скъпата апаратура. Реално става дума за един тип гласуване с еднакъв брой избирателни секции и комисии. Електронното въвеждане на данни би улеснило процеса, тъй като веднъж въведени данните се запаметяват, което всъщност намалява разходите и времевия ресурс.
  "Скъпият машинен  вот на глас обаче си има напълно конкретно обяснение, което е  поправимо. Аргументът за цената е несъстоятелен, тъй като апаратите се наемат от избори до избори, вместо да бъдат закупени и използвани многократно. Припомняме, че фирмата Сиела Норма системно  печели конкурса за предоставяне на устройствата точно с цената, равна на стойността на апаратите.


Снимка: БГНЕС



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

дева

Днес съсредоточете усилията си върху завършването на текущите проекти

Днес съсредоточете усилията си върху завършването на