Свързани новини

08.07.2019 15:57

НЗОК бави заявленията за лечение на деца

Видян 2228 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Двойно забавяне на заявленията за лечение на деца от НЗОК в сравнение с Фонда за лечение на деца констатира анализаторът Боян Юруков. Един от проблемите, които той констатира е ударното въвеждане на данни със задна дата. При 56 заявления, или 12%, са подменени входящите дати, променяйки значително статистиката за забавянето им, посочва анализаторът.


Справка показва, че заявленията между 30 март и 19 юни са общо 376, като 2/3 от решенията са взети едва през юни. В своя официален блог Юруков посочва, че след анализ на данните в регистъра на НЗОК е било установено значително забавяне на заявления, липса на обратна връзка, пропуски в справките, към които насочват родителите, както и системен проблем в прозрачността.


След анализ на данните от последните месеци е било установено, че от април досега към НЗОК са подадени 456 заявления, като 36% от тях са одобрени заедно с още 43, останали от фонда. Юруков обаче посочва, че за одобрение е необходимо двойно повече време спрямо 2018 г. В момента се чака между 45 и 72 дни, като над половината от заявленията се бавят повече от месец.


Става ясно, че голям брой от заявленията са вписани погрешка на кирилица, вместо на латиница.  Освен че променят статистиката, тези "поправки" означават, че близките не могат да открият информация за заявленията си, категоричен е Юруков.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

водолей