Свързани новини

08.07.2019 14:41

Мицотакис би с 8,2% Ципрас на вота в Гърция

Видян 2023 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


На вълната на темата за несправедливия според гърците договор, който даде на бившата югорепублика правото да се нарича Северна Македония, Нова демокрация се върна на власт в Атина. Тя взе 39,7% от гласовете срещу 31,5% за Сириза на Ципрас при рекордно ниска за страната активност. Напомняме, че десницата вкара Гърция в незапомнена дългова криза, от която от януари 2015 г. я извади левицата. Милиарди бяха изтекли, включително доказано корупционно, особено покрай Олимпиадата 2004 г. в Атина, чийто организационен шеф беше сестрата на новия премиер Кириакос Мицотакис – Дора Бакояни. Двамата са потомци на един от старите олигархични гръцки политически кланове. Всичко това обаче явно бледнее пред отвращението на гърците от пакта със Скопие. Мицотакис е на 51, възпитаник е на американския Харвард. Бивш банкер е, но и това преглътнаха елините. След победата той обеща „Гърция силна отново” в стил Тръмп, като предвижда „растежа, работата, сигурността, която заслужаваме”. „Красивата битка е напред”, заяви още новият премиер. Той ще разчита на комфортно мнозинство от 158 места в 300-членния парламент, което няма да му наложи коалиции. В Гърция действа правилото за кресла бонус за победителя, за да бъде по-лесно и бързо формирането на нов кабинет.


Гардиън специално отбелязва падането на до неотдавна третата сила Златна зора под прага от 3% за влизане в парламента като поражение за крайната десница и националпопулизма. Изненадата поднесе бившият финансов министър на Ципрас – Варуфакис, чиято младежка партия взе 3,4% - очевидно от поддръжниците на Сириза и за първи път е в Народното събрание на съседите, макар и само с 9 от 300 депутати.


Първи поднесе поздравленията си за победата турският президент Реджеп Таийп Ердоган, за да подчертае желание за подобряване на обтегнатите заради кипърския въпрос отношения между страните. Което няма да е лесно, понеже Анкара лобира за голям дял в бъдещите газови находища около Острова на Афродита. А Никозия и Атина няма как да ги дадат, особено при партньорството на Израел в проекта, чието синьо гориво пък ще се продава от Газпром.


Първите, адресирани от новия премиер пък се оказа стотиците хиляди млади гърци, напуснали родината си през последните години, които той ще се опита да върне обратно: „От днес ще работим да променим страната, която бяха принудени да напуснете”.


Старши съветник на Мицотакис коментира: „През последните 2 години Кириякос не спря всяка седмица да обикаля кътче по кътче държавата, за да изслуша проблемите на хората. Сега той ги познава и знае какво те искат”.


Изборите бяха свикани от Ципрас 3 месеца преди редовния им срок, заради поражението му на евровота на 26 май с 9,5% от Нова демокрация. За месец и половина той успя да съкрати едва 1,3% от тази разлика, но времето не му стигна за решителен обрат.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

козирог

Днес може да ви се наложи да работите усилено

Днес може да ви се наложи да работите усилено и да се