Свързани новини

08.07.2019 09:26

Борисов ни вкара в скандал с Испания и Сърбия заради Косово

Видян 4267 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Премиерът Бойко Борисов, който изглежда не е наясно с нарастващото напрежение между Сърбия и Косово, както и с шока на всички западни политици от подписаната тази седмица декларация за обща външна политика между Тирана и Прищина, обяви на международната конференция за Западните Балкани в Познан, че мнението на номинирания за върховен представител по външната политика на ЕС (той още не може да научи титлата) „няма да е меродавно за нас”. Припомняме, че каталунецът Жозеп Борел е кандидатура на Испания, която не признава независима държава Косово, поради което и предишният й премиер не подписа софийската декларация за региона по време на нашето европредседателство. Ние вече записахме черна точка преди дни, тъй като нейният нов премиер Санчес беше един от авторите на споразумението с Меркел и Макрон за топпостовете в ЕС. Сега думите на Борисов ще се приемат като отмъщение, че Мария Габриел не бе избрана за поста, взет от Борел и ще ни навлече за вечни времена ненавист от страна на върховния представител на ЕС по външна политика и сигурност (втори по ранг в Брюксел). В комбинация с разярявнето на Франс Тимерманс, когото бламирахме за председател на ЕК. А който остава ресорно вице по разширяването на Шенген. Свързано с разширяването на Еврозоната, за което уж се борим, а попадна в ръцете на Франция, се очертава тотално външнополитическо фиаско на българското правителство.


Важно е да се каже също, че ДРУГИТЕ ДВЕ БАЛКАНСКИ ДЪРЖАВИ В ЕС – ГЪРЦИЯ И РУМЪНИЯ, СЪЩО НЕ ПРИЗНАВАТ КОСОВО, заедно с още двама от членовете на Съюза. Неподготвеното изказване на Борисов в отговор на журналистически въпрос, вероятно зададен точно, за да го хване по този начин, предизвика бурна реакция в Белград. Вицепремиерът и дългогодишен външен министър Ивица Дачич се обърна лично към „Бойко” и го призова да следва политиката на ЕС, който няма единна позиция по темата, т.е. не признава независимо Косово. Такова разпалване на конфликт няма да се хареса и във Вашингтон, откъдето нямат нужда от подобни гафове.


В отговор, Външното ни министерство извика посланика на Сърбия в София, за да му напомнело колко много сме направили за „европейската перспектива” на Белград. Няколко думи по този повод изказа и лично Борисов, който обяви, че „много обича братята сърби”, „ама без да приемат Косово - няма да стане”.


В Белград, явно за разлика от българския премиер и неговото вице и външен министър Захариева, ясно са чули думите на френския президент изказани ясно и категорично, след като Борисов и хърватският премиер обърнаха незнайно плана на Макрон за разпределението на топпостовете в Брюксел преди седмица. Тогава новият лидер на ЕС заяви: „Спира се всякакво разширяване на Общността”. Освен думите, и фактите го говорят – въпреки воплите на северномакедонския премиер Заев, че ще падне от власт, ако не започне преговори с Брюксел, от евростолицата отново отложиха за неизвестно време процеса за старт на договарянето, който уж щеше да е почнал още веднага след нашето европредседателство, приключило преди повече от година. Ясен знак, че тая работа няма да я бъде.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

козирог

Днес може да откриете, че простите решения са най-ефективни

Днес може да откриете, че простите решения са