Свързани новини

06.07.2019 09:07

Умъртвяват домашните свине, засегнати от чума в Плевенско

Видян 2809 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


   Започва принудителното умъртвяване и обезвреждането на всички домашни свине, засегнати от огнището на африканска чума в плевенското село Новачене. Това съобщиха от пресцентъра на БАБХ. В рамките на епизоотичното проучване, което се провежда във връзка с огнището в село Жернов (област Плевен) от 4 юли 2019 г., на 5 юли Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) констатира ново огнище в животновъден обект от тип лично стопанство в село Новачене. Взетите проби от прасетата са потвърдени като положителни за вируса на африканска чума по свинете (АЧС) от Националната референтна лаборатория в Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт в София.



БАБХ предприема необходимите мерки за контрол и ликвидиране на заболяването съгласно правилата на европейското и националното законодателство и Плана за спешни действия при контрол на АЧС. Принудителното умъртвяване по хуманен начин и обезвреждането на всички домашни свине ще стартира днес при спазване на изискванията на Наредба № 22 за намаляване до минимум страданията на животните по време на клане или умъртвяване.



Създадени са зони на рестрикция (3 км предпазна и 10 км надзорна зони), в които са наложени мерки за контрол и ликвидиране на АЧС.



БАБХ предупреждава, че се забранява влизането и излизането на хора и автомобили без разрешение на БАБХ в района на обектите по време на изпълнение на мерките, разпредени със заповед на изпълнителния директор на Агенцията, с изключение на служители на МВР, медицински лица, в това число и Спешна медицинска помощ, представители на централната и местната власт, и Областната администрация и лица, имащи адресна регистрация в съответното населено място.



Актуална информация за местата с потвърдени случаи на африканска чума по свинете в страната и движението на заболяването може да намерите в интерактивната карта, публикувана на сайта на БАБХ. Информационна брошура с указания и съвети за ловците, стопаните и гражданите може да прочетете








Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

стрелец

Днес ще имате желание да общувате с повече хора

Днес ще имате желание да общувате с повече хора.