Свързани новини

04.07.2019 12:59

Окончателно: Управляващите намалиха партийната субсидия на 1 лев за глас

Видян 1546 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Мнозинството в Народното събрание гласува окончателно субсидията на политическите партии да бъде 1 лев. Предложението на правителството подкрепиха 119 народни представители от ГЕРБ, "Атака", ДПС и "Воля". Против гласуваха от БСП и един представител от  "Обединени патриоти".  15 депутати от редиците на ВМРО и НФСБ се въздържаха. Намаляването на партийната субсидия от 11 на 1 лев влиза в сила от 1 юли, предаде БНР.


Обсъждането на измененията в закона за държавния бюджет продължават. Предстои да бъде гласувано предложението на ДПС за безлимитно финансиране на партиите от физически и юридически лица.


Още в началото на обсъжданията за размера на субсидиите от БСП настояха да се отложи разглеждането на законопроекта, с мотива че не са проведени консултации, че промените не са били подложени на обществено обсъждане.  Против обсъждането на промените гласуваха и 15 депутати от "Обединени патриоти" - от редиците на НФСБ и ВМРО.


По време на дебатите Пенчо Милков от "БСП за България" коментира, че предложението на правителството за 1 лев и на ДПС  за безлимитно финансиране или без никаква държавна субсидия, е начин за саморазправа с опозицията:


"Вие не предлагате никакъв модел. Вие угасяте лампата и отваряте вратата! В момента се предлага нещо, което показва само едно - че за вашата парламентарна група е ясно, че този 0 или 1 лев е временна мярка, временна бухалка да се извършват определени нелицеприятни дейности, да се остави без финансиране опозицията - дали лява, дали дясна, дали парламентарна или извънпарламентарна".


Хамид Хамид от ДПС отхвърли обвиненията на левицата:


"Разбира се, колеги, че сме съгласни, че финансирането трябва да е на светло, при платени данъци. Не знам за какво гасене на лампите говори господин Милков. Говорим за светло финансиране".


От ГЕРБ също отхвърлиха твърденията на левицата, че намаляването на субсидията не е минало през широко обществено обсъждане. Управляващите се позоваха на проведения преди години референдум. Маноил Манев атакува БСП:


"Никой от лявата страна на залата не иска, не желае, а и не може да си позволи лукса да признае тази истина: партията ви е фалирала".


Филип Попов от БСП реагира остро на изказването на депутата от ГЕРБ:


"Лъжете, че БСП е фалирала, за което ще си носите отговорност. Второ, в кой закон пише, че партията - визирам ГЕРБ, следва да държи държавната си субсидия в банки и да печели от лихва и след това господин Борисов с държавни пари, раздавайки ги през прозореца на държавния си джип, да печели избори".


Лъчезар Иванов също атакува левицата:


"Излезте и си кажете, че искате да задържите 11 лева субсидия. Вие отляво нямате мнение, нямате пари. Банкрутирали".


Лидерът на БСП Корнелия Нинова определи дебата като "надцакване по популизъм":


"В залата се разсъждава, дебатира и ще се приеме закон, срещу който са всички парламентарни партии".


Обединените патриоти се разделиха по темата за субсидиите. От "Атака" се обявиха в подкрепа на 1 лев субсидия. Лидерът Волен Сидеров каза:


 "Дали това ще бъде придружено с дарения, нека да го обмислим, нека наистина затова да има дебати".


Юлиян Ангелов от ВМРО пък изрази опасения за начина на функциониране на партиите:


"Цялата държава ще се разпредели между определени бизнесмени по общини. Нали се сещаме всички общински пари през кои фирми ще минат?"


От ГЕРБ обаче твърдо застанаха зад намаляване на субсидиите. Георги Марков призова:


"Трябва финансова диета. Трябва малко: "И лучец яж, водица пий. Дий, партийо, дий". Малко да търсим нови идеи и нови хора, пък тогава да мислим отново да се върнем към субсидии".






Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

дева

Днес съсредоточете усилията си върху завършването на текущите проекти

Днес съсредоточете усилията си върху завършването на