Свързани новини

03.07.2019 14:47

Атаката на Борисов извади нас и Изт. Европа от играта в ЕС, пускат 2-те скорости

Видян 7028 пъти | Коментари 0
Гласували 5 рейтинг: 4.4000
много слаба слаба добра много добра страхотна

   Атака на Бойко Борисов, хърватския и ирландския премиер, заедно с Орбан, срещу споразумението между Меркел и Макрон за разпределение на топпостовете в ЕС, представено като „борба срещу немско-френското робство” и потисничеството на големите, всъщност даде точно на големите цялата власт в ЕС. Нито един представител на Източна Европа няма силна позиция в управлението на Съюза, където сега президентът Туск е от нашия лагер, а на Мария Габриел, както се разбира от новия туит на Карл Билд ще бъде даден същия второразреден или друг младши ресор (не, че спечелихме нещо от Кристалина като вице с ресор финанси).
Силните стават още по-силни като 4-те най-големи държави в общността вземат 4-те възлови кресла. Германия получава изпълнителната власт – председателството на Европейската комисия, Франция пък ще доминира Еврозоната с Кристин Лагард като шеф на Европейската централна банка – оставете другото, ами 6 наши трезора в момента са на стрес-тест, който при това се бави отвъд нормалния срок, именно пред евробанката, а единият от тях беше обвинен в пране на пари от САЩ, Германия и Австрия. Тези две позиции за двете дами от Германия и Франция значат със сигурност прилагане на модела за Европа на 2 скорости, което засега го имаме само при храните. Какво взеха другите 2 големи държави, след като схемата за поделяне на постовете 2 : 2 Изток – Запад след атаката на Борисов, хърватина и ирландеца срещу Меркел и Макрон, се обърна на Север – Юг. Вице на правителството на ЕС и върховен представител по външната политика ще бъде каталунецът Жозеп Борел като поданик на Испания, което е и компенсация за недопускането на избрания евродепутат Пучдемон до мястото му в Европарламента. Чийто председател пък ще бъде италианецът Давид Сасоли, вместо предложения от премиерите Сергей Станишев.
Апропо, уж подкрепяйки шефа на ПЕС, Борисов рече: „Все пак е българин, независимо, че неговите хора не го харесват”. Което не беше твърде дипломатично и прозвуча с друг смисъл в чужбина, където кухнята на бг политиката не е интересна за никого, освен темата Апартаментгейт, а посланието се разбира в европейски контекст.
След подобно премиерско изказване по адрес на Франс Тимерманс, подсилено от още по-крайни думи на евродепутата от ГЕРБ Андрей Ковачев по адрес на холандеца, също ще си имаме ядове - човекът ще бъде първи вицепрезидент на Европейската комисия и от неговото добро отношение, каквото вече със сигурност няма, ще зависим и за Еврозоната, и за Шенген.
От което отсега трябва да бъдем наясно: губим всякакъв шанс за добри контакти с Брюксел в новия 5-годишен мандат. Премиерът има огромна нужда от подготвен външнополитически съветник.
В крайна сметка, както 19 минути писа, Меркел и Макрон няма да забравят обръщането на колата и на договорката им от Осака, което според международните медии от ранга на Poilitico e прието от немския канцлер като „най-голямото унижение в 30-годишната й правителствена кариера”.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

лъв

Този ден е най-добре да прекарате на уединено място в молитви


Този ден е най-добре да прекарате на уединено място в