Свързани новини

03.07.2019 14:47

Атаката на Борисов извади нас и Изт. Европа от играта в ЕС, пускат 2-те скорости

Видян 6770 пъти | Коментари 0
Гласували 5 рейтинг: 4.4000
много слаба слаба добра много добра страхотна

   Атака на Бойко Борисов, хърватския и ирландския премиер, заедно с Орбан, срещу споразумението между Меркел и Макрон за разпределение на топпостовете в ЕС, представено като „борба срещу немско-френското робство” и потисничеството на големите, всъщност даде точно на големите цялата власт в ЕС. Нито един представител на Източна Европа няма силна позиция в управлението на Съюза, където сега президентът Туск е от нашия лагер, а на Мария Габриел, както се разбира от новия туит на Карл Билд ще бъде даден същия второразреден или друг младши ресор (не, че спечелихме нещо от Кристалина като вице с ресор финанси).
Силните стават още по-силни като 4-те най-големи държави в общността вземат 4-те възлови кресла. Германия получава изпълнителната власт – председателството на Европейската комисия, Франция пък ще доминира Еврозоната с Кристин Лагард като шеф на Европейската централна банка – оставете другото, ами 6 наши трезора в момента са на стрес-тест, който при това се бави отвъд нормалния срок, именно пред евробанката, а единият от тях беше обвинен в пране на пари от САЩ, Германия и Австрия. Тези две позиции за двете дами от Германия и Франция значат със сигурност прилагане на модела за Европа на 2 скорости, което засега го имаме само при храните. Какво взеха другите 2 големи държави, след като схемата за поделяне на постовете 2 : 2 Изток – Запад след атаката на Борисов, хърватина и ирландеца срещу Меркел и Макрон, се обърна на Север – Юг. Вице на правителството на ЕС и върховен представител по външната политика ще бъде каталунецът Жозеп Борел като поданик на Испания, което е и компенсация за недопускането на избрания евродепутат Пучдемон до мястото му в Европарламента. Чийто председател пък ще бъде италианецът Давид Сасоли, вместо предложения от премиерите Сергей Станишев.
Апропо, уж подкрепяйки шефа на ПЕС, Борисов рече: „Все пак е българин, независимо, че неговите хора не го харесват”. Което не беше твърде дипломатично и прозвуча с друг смисъл в чужбина, където кухнята на бг политиката не е интересна за никого, освен темата Апартаментгейт, а посланието се разбира в европейски контекст.
След подобно премиерско изказване по адрес на Франс Тимерманс, подсилено от още по-крайни думи на евродепутата от ГЕРБ Андрей Ковачев по адрес на холандеца, също ще си имаме ядове - човекът ще бъде първи вицепрезидент на Европейската комисия и от неговото добро отношение, каквото вече със сигурност няма, ще зависим и за Еврозоната, и за Шенген.
От което отсега трябва да бъдем наясно: губим всякакъв шанс за добри контакти с Брюксел в новия 5-годишен мандат. Премиерът има огромна нужда от подготвен външнополитически съветник.
В крайна сметка, както 19 минути писа, Меркел и Макрон няма да забравят обръщането на колата и на договорката им от Осака, което според международните медии от ранга на Poilitico e прието от немския канцлер като „най-голямото унижение в 30-годишната й правителствена кариера”.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

50 години Volkswagen Golf

50 години Volkswagen Golf

Германският автомобилостроител Volkswagen ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

овен

Денят ще ви предложи възможност да разгърнете пълния си потенциал

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Денят ще ви предложи възможност да разгърнете пълния