Свързани новини

02.07.2019 15:47

КПКОНПИ няма да разследва стокиращата Габриел

Видян 1838 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

     Като евродепутат тя не е лице, заемащо публична длъжност и затова антикорупционната комисия отказа да я разследва
Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) прекрати без последствия производството срещу еврокомисаря Мария Габриел за използването на общинско жилище за крайно нуждаещи се в София на силно занижени цени. Договорът за отдаване под наем на апартамента на ул. Никола Вапцаров 25 в елитния квартал Лозенец е сключен през октомври 2010, когато Мария Габриел (тогава Неделчева) вече е евродепутат с 20 000 лева месечен доход. Тя е ползвала апартамента с години.



Става дума за жилище от 128 кв.м. Наемът, който евродепутатката е плащала, е 400 лева месечно, който за част от периода дори е 80 лв. По това време наемите за такива апартаменти в Лозенец са били минимум по 1000 лева. Родената в Хаджидимово Габриел коментира тогава пред Биволъ, че апартаментът е бил на шпакловка и договорът е предвиждал да бъдат извършени довършителни работи, а цената на наема е била определена от лицензиран оценител.



"Това е единственото, което съм поискала като помощ, нищо повече. Не съм искала да взема, да се привилегировам от някакво положение, или да взема апартамент, или каквото и да било. Напротив, просто имах нужда наистина от помещение, в което да си стокирам част от нещата", казва Габриел пред списание А-specto.


  Габриел вече не стокира в това жилище и КПКОНПИ реши, че тя не е била в конфликт на интереси. Към онзи момент членовете на Европейския парламент не са били лица, заемащи публична длъжност по смисъла на стария Закон за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси.



От това следва, че докато е стокирала, Габриел не била заемала публична длъжност и няма как да бъде в конфликт на интереси. КПКОНПИ ще изпрати решението си на Софийската градска прокуратура, за да се прецени дали то да бъде протестирано пред съда. Прости сметки показват, че от цялото това стокиране тя се облагодетелствала с поне 80 000 лева.



Напомняме, че и братът на стокиращата еврокомисарка Борис Неделчев бе замесен в имотна афера. Биволъ разкри, че той е сключил изгодна сделка с фирмата Бигла 3, която му донесла голяма печалба в рамките на 3 години. На практика апартаментът му излязъл гратис, доказват от сайта.



В Комплекс Дианабад Резидънс на ул. Пимен Зографски в кв. Дианабад се продават свободни апартаменти и цените се движат средно около 1000 евро/м2. За да си купите прилично жилище там са нужни поне 50 хиляди евро.



„Борис Неделчев обаче купува през 2014 г. не жилище до ключ, а право на строеж за апартамент от 82 кв.м. – т.е. жилище на зелено, както то се обявява преди Акт 14. Декларираната цена е 39 000 лв. или 237 евро на кв.м. Още на следващата 2015 г. той заменя апартамента за по-голям – 96,94 кв. м., за което брои на Бигла 3 още 32 000 лв. По документи апартамент 2 е струвал на Неделчев символичните 71 000 лв. Цена далеч под минималната граница на всякакъв пазарен механизъм”, доказва разследването. Заменките обаче не стигат до тук, а продължават - след още една година – в края на 2016 г. – новодомците продават същия този апартамент за 180 000 лв. Неделчеви излизат от скоростните имотни врътки със 109 000 лв. чиста печалба, която им покрива стойността на друг закупен от тях имот.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

водолей