Свързани новини

02.07.2019 15:22

Синтетичната дрога става все по-популярна у нас

Видян 1208 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна



Тревожни данни за младите хора и дрогата. Всеки четвърти студент у нас е пушил марихуана, показват последните проучвания. Според статистиката - над 25 % от младежите са употребявали наркотик.

Най-популярната дрога сред студентите е марихуаната, следвана от хашиша, амфетамините и кокаина. Младежите употребяват наркотици почти всеки ден.

Данните показват още, че първият досег на студентите до наркотици най-често става по време на купон. Над половината анкетирани в проучването са на мнение, че употребата на марихуана е опасна за здравето, предаде Нова тв.

През последните години синтетичната дрога става все по-популярна и опасна.

„Разликата между синтетични наркотици и останалите е, че те се правят предимно и само от химия. Повечето тийнейджъри използват интернет и е много лесно да попаднат на наркотично вещество, което могат да си поръчат”, коментира Стефан Бакалов – началник отдел в Митническо разузнаване и изследване.

Освен че достъпът е лесен, и цената е по-ниска. „Един грам кокаин се търгува за 100-130 лв., докато същото количество синтетика за 20-30 лв. максимум”, допълва Стефан Бакалов.

Същевременно обаче синтетичните наркотици са в пъти по-опасни. „Те са изключително мощни вещества. От 1 грам може да се направят 10 000 дози. Представете си колко е силно”, посочи Стефан Бакалов.

Консумацията, дори на една доза, може да се окаже смъртоносна.

„Новите наркотици са много опасни заради наличието на психостимуланти в тях. Тези наркотици имат силен ефект върху мозъчните центрове на дишането и сърдечната дейност. Могат да доведат до летален изход”, каза д-р Цветеслава Гълъбова.

Д-р Гълъбова, която е директор на държавната психиатрична болница  „Св. Иван Рилски”, заяви, че през последните години броят на хората, които стигат до хоспитализация след употребата на синтетична дрога се увеличава.

Оказва се, че синтетичната дрога е по-опасна дори от кокаина и хероина. Зависимостта се лекува по-трудно от тази към другите наркотици. Причината – този вид създава психическа зависимост, но не и физическа. 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

50 години Volkswagen Golf

50 години Volkswagen Golf

Германският автомобилостроител Volkswagen ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?