Свързани новини

02.07.2019 11:33

Евтини лекарства изчезват от аптеките по волятата на Касата

Видян 1867 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Правителството трябва да промени лекарствената си политика, обявиха пред България он Ер д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита на правата в здравеопазването и Николай Костов, който е председател на Асоциацията на собствениците на аптеки. Причината е, че евтини медикаменти изчезват от аптечната мрежа, а на тяхно място се появяват по-скъпи препарати, които Здравната каса също поема. Така се и източва!


За ситуацията алармират различни пациентски организации. Потвърждават я и от аптеките и дори обясняват, че имат инструкции от НЗОК. Препартатите са за хронично болни, но и за лечение на онкоболни и хора, които са на животоподдържаща терапия.


Д-р Кацаров обясни, че често се случва дадено лекарство да струва 50 лева у нас и над 100 лева във Франция. Поради тази причина то се изкупува на ниската цена, за да бъде продадено там. По този начин се нанасят вреди както на производителя, така и на родните пациенти.


"Ако една некомпетентност продължава твърде дълго, се пораждат съмнения, че това се прави в нечий интерес. Ако лекарство струва 50 лева, а във Франция е 100, и тук се изкупува, за да се препродава там с цел печалба, значи някой се облагодетелства. Правителството трябва да промени лекарствената си политика и да се вземат мерки", каза той.


Николай Костов допълни, че скоро голяма част от аптеките няма да могат да отговарят на всички изисквания на закона и са заплашени от фалит.


"Аптеките са силно демотивирани от последния договор с НЗОК, която се опитва да им вземе и последните стотинки. Над 40% от аптеките не са включени в системата за верификации. Те няма да могат да се справят с всички изисквания, които има към тях. В момента има 5 лобистки организации у нас и нашето законодателство прилича на кърпена черга. Причината е, че всяка лобистка организация слага кръпки в закона, когато надделее над останалите", разкри експертът.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

везни