Свързани новини

01.07.2019 14:07

Борисов атакува в гръб Меркел (и Макрон) в ЕС

Видян 4294 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Понеже не сполучиха на неделна вечеря и понеделнишка закуска, държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС се събират на обяд днес в 12 часа българско време, за да решат от трети път съдбата на възловите постове в новото управление на Съюза. След като България напусна непрестижния съюз с евроскептиците от Унгария, Полша и Хърватия срещу кандидата за председател на ЕК – премиер на Европа, Франс Тимерманс, издигнат от Сергей Станишев като лидер на ПЕС, неговите шансове не се увеличиха.


Но пък първоначално изречените от Бойко Борисов срещу Тимерманс и сделката от Осака между водещите министър – председатели и президенти, начело с Меркел и Макрон за избирането на холандеца, няма да бъдат забравени. Премиерът, за когото е жизнено необходим реален съветник по външната политика, какъвто няма от години, изрече думи, които никога няма да може да си върне: „Меркел е шеф на ХДС, не на ЕНП”. В интерес на истината, Меркел дори не е шеф на ХДС, защото в сестринската на ГЕРБ немска партия дълги месеци управлява Анегрет Крамп – Каренбауер. Но Меркел е канцлер на Германия и реален лидер на Европа, заедно с Макрон. И за двамата премиерът и България след думите на Борисов се оцветяват силно негативно.


И няма да помогне дори Кристалина Георгиева да я огрее постът председател на Европейския съвет – нещо като президент на ЕС. Тя би могла да заеме длъжността по схемата на Макрон, която освен партиен, цели и полов паритет за 4-те основни кресла в Съюза. Именно това прави и кандидатурата на Маргрете Вестагер за върховен представител по външната политика възможна. Но, ако премиерът на Белгия Шарл Мишел вземе поста, против което са в родината му, където коалициите се правят супер трудно, а без него кабинетът им ще се разпадне, все ще е от тази квота.  


В Европарламента нещата с председателството също съвсем са забатачени. Първоначалната договорка беше досегашният водещ кандидат за председател на ЕК Манфред Вебер да стане шеф на ЕП. Но той се подразни, че ще трябва да царува само половин мандат, а в другата част да бъде изместен от либерала Ги Верхофстад.


Понеже, както казват дипломатите: „Нищо не е договорено, докато всичко не е договорено”, никой все още не може да каже какво ще се случи с ръководството на ЕС. Финалният резултат трябва да стане ясен преди началото на заседанието на Европейския парламент в сряда сутринта. А търговията върви за пълен пакет, който включва председател на ЕП срещу подкрепа за всички останали окончателни кандидати, за да минат през гласуването на евродепутатите.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

лъв