Свързани новини

30.06.2019 16:06

Ще спре ли токът на ЧЕЗ, щом и при Каратиста устоя?

Видян 5683 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Когато воплите срещу една сделка стигнат до заплахи със спиране на тока, каквито отправи гостенка на Сашо Диков в Евроком, значи идващата продажба на ЧЕЗ явно е наистина на път да стане. Токът не спря при вещото управление на компанията от Митко Каратиста като представител на държавата при кабинета Борисов 1 в ръководството на ЕРП-то, та сега ли. Не спря и при даването на десетките милиони от джоба ни за студения резерв, вместо на държавната работеща ТЕЦ Марица - Изток 2, която без друго е в тежко финансово положение, на неработещия ТЕЦ - Варна на Доган. Дано никога не ни потрябва да разчитаме на него, понеже ел.режимът ни е гарантиран.


Токът няма как да спре заради сделката, понеже ЧЕЗ не произвежда електроенергия, а само я разпределя и го доставя на абонатите си в Западна България. Така че, ако скоро ще имаме режим на електричеството, то ще бъде заради неумелата политика на енергийния министър, по професия счетоводител, Теменужка Петкова. По собствените й признания тя е близка приятелка на предишния кандидат за ЕРП-то Гинка Върбакова.


Апропо, за разлика от случая с Гинка, финансиране за купуването на ЧЕЗ - България от Еврохолд е осигурено. И то не от руски, както гласеше мълвата, разпространявана от ДПС в медиите, а от първокласни международни банки. Дойчебанк и Номура са финансовите институции, подкрепящи сделката, научи неофициално 19 минути.


За да дадат съгласие за отпускането на повече от 300 милиона евро за купуването на ЧЕЗ-България от Еврохолд, те със сигурност са си направили и прочуванията, и гаранциите.


Защо се вдига тогава целият шум около сделката ли? Защото някой иска властта да се уплаши и да отложи проблема, както стана при предишния опит за търгуване на дружествата от групата, докато се провалят нещата. 


ЧЕЗ обаче отдавна иска да напусне страната ни, както много мащабни чуждестранни инвеститори през последните няколко години - примерно шведите от MTG, продали Нова. Българският бизнес, подпомогнат от авторитетни чужди банки, пък има желание да инвестира в родината. И на този фон, няма нищо по-логично от сделка.


Всъщност, както каза Сашо Диков, много е чудно, че най-гласовитите критици на продажбата на ЧЕЗ - България на български инвеститор, понеже не бил милиардер, бяха най-големите адепти Нова телевизия да не отиде при мултимилиардера Петр Келнер. Нали помните, че чрез КЗК му казахме, че бил прекалено богат за нас, та родният предприемач Кирил Домусчиев, който е десетки пъти по-беден от чеха, да вземе Нова.


Двойни стандарти, сър! И после нека да не се учудваме на последните доклади на ЕК и ПАСЕ, в които се говори за корупция и мафия в България.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

скорпион

Един ден, в който ще гледате философски на живота

Един ден, в който ще гледате философски на живота и ще