Свързани новини

25.06.2019 16:26

ВКС: Твърдо против поправките на Кирилов сме

Видян 1618 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Твърдо становище против готвения законопроект за изменение на Закона за съдебната власт (ЗСВ) и Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), който предвижда нов ред за разследване и повдигане на обвинение на някой от т.нар. "трима големи" – главния прокурор и председателите на Върховния касационен съд (ВКС) и Върховния административен съд (ВАС).


Основните причини за становището против законопроекта, чийто основен двигател официално е правосъдният министър Данаил Кирилов, са две – не се променя по никакъв начин институционалната недосегаемост на главния прокурор и се създава статут на тримата големи над този на обикновените граждани за равенство пред закона. Конкретно съдия Галина Тонева посочи, че законопроектът на Кирилов по никакъв начин не адресира посочените в делото Колеви срещу България проблеми по отношение на прокуратурата. Главните проблеми са два – че всеки един акт на член на прокуратурата може да бъде отменен от главния прокурор без съдебен контрол и че липсва съдебен контрол върху отказите на който и да е прокурор да образува досъдебно производство. Съдия Тонева добави и, че със законопроекта се засяга контрол над тримата големи, а и сега по НПК председателите на ВКС и ВАС са обект на наказателно преследване, но главният прокурор де факто не е заради нормативната си еднолична власт в прокуратурата, докато председателите на ВКС и ВАС не контролират еднолично решенията на съдиите от съответните съдилища.


"Нито един председател на съд не може да каже на председател на съдебен състав как да си реши делото", подчерта Тонева, а Данаил Кирилов отговори, че можел да манипулира случайният избор на съдии за дадено дело. "И главният прокурор може същото", контрира Тонева, която добави, че ще покани Кирилов на демонстрация как се генерират съдебни състави и съдии-докладчици. Тя обърна внимание и, че в законопроекта на Кирилов е написан текст в смисъл, че трябва да има контрол над председателите на ВКС и ВАС, защото разписвали генерираният резултат за съдебен състав, а такова нещо няма – подписът е на администратор и се води строг отчет кой подписва и защо. Отново се връщаме към годините трябва или не трябва да имат имунитет магистратите – създава се имунитет на тримата големи. Изискването на такова голямо мнозинство за започване на разследване (бел. ред. – за старт на наказателно производство трябва съгласие на 17 членове на Пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС) е в състояние да минира започването на каквото и да е наказателно производство. Съответният голям може да засили контрола върху членовете на съответната колегия, от която тръгва искането (бел. ред. – по законопроекта трябва да има не по-малко от трима членове от съдийската или прокурорската колегия на ВСС, за да започне процедура дали ще има наказателно преследване), обобщи съдия Тонева отбелязаните дефекти в законопроекта от ВКС.





Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

стрелец

До обяд ще ви е малко напрегнато

До обяд ще ви е малко напрегнато, особено ако сте имали