Свързани новини

24.06.2019 11:13

СУ осъди МОН за 70 млн.лв., които въпреки съда не ще да му плати

Видян 1615 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Софийският университет окончателно осъди Министерството на образованието, заради пречене да осъществи европроект. Сагата, за която 19 минути пише от години започна с нежеланието на министъра в кабинета Борисов 2 Меглена Кунева да одобри Алма матер в полза на други ВУЗ-ове, близки до интересите на неин зам. по партия и на тогавашен депутат от ДБГ. В онзи мандат главен секретар на министерството пък беше сегашният министър Красимир Вълчев. Апропо, от онова време датира и атаката по Медицинския университет, която завърши с оправдаване на неговия ректор по всички обвинения.


Проектът на СУ вече 6 месеца не може да стартира заради липса на средства. Изпълнителната агенция Наука и образование за интелигентен растеж (НИОР) на просветното министерство „търси” 70 милиона лева за отхвърления от МОН проект на Софийския университет (СУ) за изграждане на център за върхови постижения в областта на здравословния живот и биотехнологиите. Причината е съдебно решение, според което въпросният проект трябва да получи финансиране. Това съобщи за в. Сега Кирил Гератлиев, изпълнителен директор на агенцията, която е Управляващ орган на оперативна програма Наука и образование, по която България харчи 1,3 млрд.лв., от които – поради липса на капацитет на МОН, доста милиони вече се преразпределиха по други министерства като например Икономиката.


По образователната програма бяха заложени около 200 млн. лв. за създаването на общо 4 центъра за върхови постижения в България.


Проектът на Софийския университет беше класиран с точки, близки до максималните. По-късно обаче той беше отстранен поради това, че в него се предвижда ремонт на сграда, която междувременно Министерският съвет отне от СУ – някой илитерат от правителството явно наистина иска да бие Алма Матер.


От университета са посочили друг свой имот (част от болница Лозенец, която е база за студентите от Медицинския факултет на СУ), в който ще се изгради замислената лаборатория за фундаментални научни изследвания в областта на модерната персонализация на трансплантацията на органи, тъкани и клетки. От Изпълнителната агенция НОИР обаче не приеха това и отхвърлиха проекта с мотива, че е „недопустимо представяне на документи, с които се подобрява качеството на подаденото проектно предложение”, въпреки че са наясно, че това са пълни глупости, както съдът и постанови.


"Софийският университет обжалва отстраняването в съда, защото сградата може да бъде заменена с друга, а проектът има висока научна стойност. Университетът спечели делото на две инстанции. Решението на Върховния административен съд е окончателно и има задължителен характер", поясниха от пресцентъра на университета. Оттам посочиха, че в продължение на шест месеца Изпълнителната агенция „Наука и образование" отказва да сключи договор за проекта с различни аргументи - липса на средства, както и необходимост проектът да бъде оценяван отново.



Коментарът на изпълнителния директор на НОИР Кирил Гератлиев, чието име беше замесено в скандала с потрошаване на грешни милиони за Ларгото в София по „втория начин” под егидата на министъра на културата Банов – аферата „Ало, Банов съм”: заложените 70 млн. лв. са били пренасочени от него към други проекти




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 30.06.2019 14:08

    Цитат от изказване на Кирил Гератлиев за въпросния проект: "Ще получат финансиране само през трупа ми". Томислав Дончев изисква, Гератлиев устисква. Останалите пари са раздадени на правилните хора. Доста неща ще излязат наяве след като разкарат Гератлиев от тази програма!!!

RSS

Най-нови

Тошко Йорданов

ГЕРБ оставиха ППДБ да си играят на юристи: Тошко Йорданов

 „Изборът на служебен премиер беше една ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

лъв

Днес ще имате огромна нужда да смените обстановката


Днес ще имате огромна нужда да смените обстановката, а